Domnule prim ministru, În calitatea dumneavoastră de membru al Consiliului European, v-ați declarat un oponent convins al aderării la spațiu Schengen a României, stat ce acționează ca un membru Schengen de facto, securizând într-o manieră profesionistă și eficientă peste 2000 de km de frontieră europeană estică.
Opoziția dumneavoastră a alimentat, în ultimii ani, un argument exploatat de euroscepticii din mediul politic românesc, în care se face legătura între această decizie și unele politici economice protecționiste, făcând referirie la întârzierea eventualei concurențe reprezentată de Portul Constanța, după aderarea României la spațiul Schengen.
În sesiunea plenară precedentă, această Cameră a adoptat o rezoluție referitoare la Raportul Anual privind Funcționarea Spațiului Schengen, reiterându-și solicitarea către Consiliului European de a aproba imediat aderarea României la spațiul Schengen. După cum bine ați menționat exemplul Imperiului Roman, marile imperii se destramă, dacă nu reușesc să își securizeze granițele. La două săptămâni după această decizie a Parlamentului, aș vrea să vă întreb, care este poziția dumneavoastră?