Este nevoie urgentă ca Guvernul României, dar și mediul de afaceri și marile industrii din țara noastră să înceapă să gândească conturarea unui plan de acțiune care să țină pasul cu acordul Grean Deal, asumat de Comisia Europenă, prin vocea președintelui Ursula von der Leyen. Avem nevoie de acțiune imediată pe acest subiect care va revoluționa Uniunea Europeană. Alături de noua Lege Europeană a Climatului, acest Acord reprezintă reperul cel mai important al unui nou început, al unei noi viziuni, în politica adoptată de Uniunea Europeană.
Sunt conștient de faptul că strategia pentru atingerea obiectivului <zero emisii de carbon până în 2050> nu va fi una ușoară, că decalajele pe care le avem de recuperat sunt mari, iar efortul nostru va fi mai mare decât al altor state, unde se pune un mai mare accent pe cercetare, inovare și favorizarea integrării resurselor regenerabile. Sistemul energetic actual al României, așa cum este el astazi, va trebui să treacă prin transformări esențiale. România încă se află în topul celor mai poluate state ale Uniunii Europene, înregistrând peste 200 de decese la suta de mii de locuitori în fiecare an numai din cauza poluării aerului, potrivit European Heart Journal.
Aceste statistici ar trebui să ne ambiționeze însă și mai mult să nu rămânem pe dinafară.
România nu poate să fie un outsider al acordului Grean Deal, ci dimpotrivă trebuie să demonstreze că are ambiția și soluțiile necesare pentru a atinge obiectivele revoluționare ale Comisiei Europene.
Trebuie să dăm un semnal că înțelegem importanța luptei împotriva schimbărilor climatice și să acționăm în consecință. Mai ales că nu suntem singuri în această luptă. Comisia Europeană va aloca cel puțin 25 la sută din bugetul viitorului cadru financiar multianual pentru climă și implementarea unui mecanism de tranziție echilibrată pentru acele țări din Uniunea Europeană care se bazează, în mare măsură, pe activitățile cu intensitate mare a emisiilor de dioxid de carbon.
În plus, eu, în calitate de președinte al Comisie pentru Industrie, Energie și Cercetare din Parlamentul European, ale cărei decizii au impact asupra vieții noastre, a tuturor, mă voi asigura că România va primi tot sprijinul pentru ca trecerea către noul sistem să se facă pas cu pas și fără să ne coste locuri de muncă sau securitatea energetică.