Am fost foarte bucuros și onorat să particip la dezbaterea Global Cyber Security Challenges alături de personalități cu multă expertiză și experiență din SUA.
Când vorbim despre securitate cibernetică trebuie să fim conștienți că lumea s-a schimbat. Ce era valabil acum câțiva ani în domeniul acesta, acum este depășit. În această lume globală, strâns legată prin intermediul internetului, prin intermediul aplicațiilor de date, este din ce în ce mai greu să asigurăm securitatea, mai ales că există actori statali, care au mutat ”războiul” de pe frontul clasic în frontul online.
Am văzut cu toții că, în ultima perioadă, China și Rusia au încercat să profite de pe urma crizei COVID-19 pentru a-și impune propriile mesaje. Există o apetență din ce în ce mai mare pentru folosirea trolilor, bootilor pentru ”otrăvirea minților” cetățenilor europeni, pentru a crea, prin intermediul mesajelor propagate în online, un curent de scepticism la adresa valorilor UE.
Actori statali luptă pentru culegerea datelor prin folosirea oricărei metode. De la încercările de spargere a bazelor de date, până la furnizarea de echipamente, care au și această funcționalitate ascunsă. Actorii statali vor să colecteze cât mai multe informații pentru a putea avea o imagine exactă a tiparelor și comportamentelor specifice în acea zonă ca după aceea să poată adapta și propaga ”narativele specifice”. Suntem într-un plin război informațional în care se folosesc toate mijloacele chiar și pentru crearea unor ”realități paralele”.
Colectarea de informații prin intermediul aplicațiilor poate crea prejudici foarte mari și activităților economice ale diverselor companii.
România a semnat un memorandum cu SUA în privința achiziționării tehnologiei 5G și îl va respecta. Suntem parteneri de încredere știm că, și în domeniul securității, parteneriatul cu SUA este mai mult decât necesar. România este un furnizor important de securitate în regiune, suntem unii dintre principalii contributori în privința informațiilor pe care le dăm în coșul comun de date al NATO.
România este în linia întâi și atunci când vine vorba de securitatea informatică.
La Global Cyber Security Challenges am reafirmat și nevoia de cooperare strânsă între UE și SUA pe tema cybersecurității. Avem nevoie de investiții în formarea profesională și de campanii publice pentru conștientizarea riscurilor. UE va adapta reglementările: directiva NIS, infrastructurile critice, rolul ENISA la noile provocări, va crea o rețea de centre de competență în cybersecurity și un Centrul de competențe industriale, tehnologice și de cercetare în domeniul cybersecurității.