La evenimentul “Portofelul european de identitate digitală. Echilibrului corect între reglementăr și nevoile pieței”, organizat de Institute of Competitiveness (iCom).
Un sondaj recent Eurobarometru a arătat că: 72 % dintre utilizatori doresc să știe cum le sunt prelucrate datele atunci se conectează prin intermediul conturilor lor de pe rețele sociale. 63 % dintre cetățenii UE doresc un mijloc digital unic și sigur cu care să se poată identifica pentru toate serviciile online.
Portofelul de identitate digitală este o modalitate de a controla cantitatea de informații pe care un cetățean european dorește să le partajeze când folosește servicii ce necesită schimburi de informații.
Există țări care folosesc deja un fel de portofel digital și, în plus, răspândirea serviciilor eID furnizate de diferiți operatori s-a dovedit deja consecventă și acoperă o gamă largă de servicii.
Impactul pe care Portofelul european de identitate digitală îl are asupra protecției datelor cu caracter personal este un subiect care ne preocupă și a fost dezbătut pe larg în Comisia ITRE, pe care o conduc în Parlamentul European.
Pe baza proiectului de raport al ITRE, până spre finalalul acestei luni pot fi depuse amendamente. Preconizăm apoi adoptarea lui la sfârșitul lunii octombrie.
Desigur că Portofelul de identitate digitală are o serie importantă de beneficii, dar și un potențial grad ridicat de risc. Avem în față o serie de provocări, pe care trebuie să le luăm serios în calcul: de la tehnologie și securitate cibernetică, până la acordul larg al cetățenilor.