Directorul general al Asociației Nucleare Mondiale, Sama Bilbao y León, și directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Mariano Grossi, spun că nuclearul poate și va face față provocării energetice, în discursurile lor la Simpozionul Mondial Nuclear 2022 . Iată stenogramele.
Sama Bilbao și Leon:
„Am așteptat aproape doi ani ocazia de a vă vedea pe toți în persoană aici, la Londra, la World Nuclear Symposium . Și s-au schimbat destul de multe de când am preluat frâiele Asociației Mondiale Nucleare.
De atunci, lumea și-a dat seama că schimbările climatice nu numai că sunt reale, dar sunt aici. Și în ciuda investițiilor masive în surse de energie regenerabilă, procentul de electricitate globală cu emisii scăzute de carbon astăzi este aproape același ca la începutul secolului XXI.
Lumea și-a amintit importanța securității energetice și a independenței energetice și cât de esențial este să ai acces la energie abundentă 24/7, independent de presiunile geopolitice, vreme sau anotimp.
Lumea a recunoscut că tranziția către energie curată nu poate lăsa pe nimeni în urmă. Pe măsură ce avansăm spre decarbonizarea sistemelor energetice globale, trebuie să ne asigurăm că fiecare om de pe pământ are acces la energie abundentă, curată și accesibilă, astfel încât să poată atinge calitatea vieții de care ne bucurăm în țările cu venituri mari. Sănătate, educație, mâncare proaspătă și hrănitoare, apă curată, aer curat, muncă plină de satisfacții pentru a contribui la societate, acces la petrecere a timpului liber și divertisment.
Lumea aruncă o altă privire asupra energiei nucleare.
Asistăm la o schimbare majoră atât în politica, cât și în opinia publică față de energia nucleară din întreaga lume, iar acest lucru creează oportunități uriașe pentru industria nucleară globală.
Vedem țări care își inversează planurile de a închide definitiv reactoarele nucleare. Vedem planuri de a prelungi durata de viață a flotei existente cât mai mult timp posibil. Vedem țări, țări nucleare existente și noi veniți, consideră energia nucleară o parte esențială a mixului lor energetic pentru a aborda zero-ul net.
Vestea minunată este că energia nucleară este una dintre singurele tehnologii care poate produce energie electrică și căldură cu emisii scăzute de carbon în același timp, 24/7, în orice vreme și în orice anotimp, ceea ce ar putea schimba jocul pentru decarbonizarea întregii economii. inclusiv alte sectoare greu de atenuat, în afara energiei electrice, cum ar fi procesele industriale, încălzirea și răcirea clădirilor, transportul maritim, generarea de hidrogen sau producția de apă dulce.
Scenariile ambițioase, dar realiste, indică faptul că capacitatea nucleară va trebui să crească de patru ori până în 2050 dacă dorim să atingem obiectivul de 1,5 grade. Aceasta înseamnă nucleare existente și nucleare noi. Reactoare mari, mici și micro. Reactoare tradiționale și reactoare avansate. Pentru producerea de energie electrică și pentru aplicații neelectrice.
Pentru ca această viziune să devină realitate, sunt câteva lucruri care trebuie să se întâmple și toate depind de noi. Noi, industria nucleară globală, trebuie să luăm viitorul în mâinile noastre pentru ca această viziune să se întâmple.
Cadre de licențiere și de reglementare simplificate care permit desfășurarea optimă a tehnologiei nucleare la nivel global. În timp ce autoritățile naționale de reglementare își păstrează suveranitatea, procesele sunt în vigoare pentru ca aceștia să colaboreze și să se bazeze pe munca celuilalt. Trecem de la o serie fără sfârșit de proiecte inedite, la o serie eficientă de proiecte de al n-a-lea atunci când avem curbe rapide de învățare.
Lanțuri de aprovizionare robuste, capacitatea și know-how-ul au fost restabilite la nivel global. Aceste capabilități robuste permit industriei să implementeze proiecte nucleare la timp și la buget de fiecare dată.
Industria este capabilă să atragă, să rețină și să dezvolte cele mai bune și mai diverse talente pentru a sprijini această creștere la nivel global.
Energia nucleară are acces la finanțare la prețuri accesibile. Sunt instituite cadre financiare și contractuale inovatoare care alocă riscul financiar în mod corespunzător și stimulează livrarea proiectelor. Energia nucleară este inclusă în finanțarea durabilă și schemele de finanțare ESG la nivel global.
Trebuie să investim în noi înșine, prin stabilirea de infrastructuri umane, fizice, comerciale și instituționale care să permită sectorului nuclear global să se extindă cu adevărat rapid pentru a răspunde nevoilor urgente și masive de decarbonizare. Chiar nu avem timp de pierdut.
Mai mult ca niciodată, este necesar ca industria nucleară globală să colaboreze, să scaneze orizontul împreună pentru a identifica provocările și oportunitățile și să lucreze împreună pentru a le aborda.
World Nuclear Association este mândră de a fi organizația internațională care reunește industria nucleară globală, întregul ciclu al combustibilului nuclear și cu adevărat toate continentele. Așteptăm cu nerăbdare să continuăm să conectăm și să reprezentăm industria și să fim un lider de gândire care aduce energia nucleară în dezbaterea globală privind energia.
Sectorul nuclear global se află într-un punct crucial. Viitorul energiei nucleare nu a arătat mai luminos de mulți ani, dar depinde de noi să valorificăm impulsul actual și să profităm la maximum de această oportunitate de a oferi beneficiile energiei nucleare la scara și cu viteza de care are nevoie lumea. .
Avem mai puțin de 30 de ani pentru a ajunge la zero net. Energia nucleară oferă o oportunitate de aur de a construi o lume mai curată, mai echitabilă, în care toată lumea are acces la energie curată, din belșug, la prețuri accesibile și la o calitate înaltă a vieții.
În acest Simpozion nuclear mondial 2022 , vom explora împreună acele provocări și vom stabili căi de urmat pentru a profita de aceste oportunități.
Este timpul ca industria nucleară să răspundă provocării energetice. Nu avem timp de pierdut. Și o putem face.”
Rafael Mariano Grossi
„Ne aflăm într-un moment determinant pentru nuclear. Și mai important, lumea se află într-un punct pivot în tranziția sa către un viitor energetic mai durabil, sigur și mai stabil. Impulsate de schimbările climatice și de criza energetică, guvernele din întreaga lume își reconsideră portofolii în favoarea energiei nucleare.Toată lumea din domeniul nuclear, fie că este vorba despre industrie, autoritățile de reglementare sau AIE trebuie să fie pregătită să-și joace rolul.
Va trebui să facem față mai multor provocări. Permiteți-mi să încep cu cea mai imediată, Amenințarea unui accident la centrala nucleară Zaporizhzhia din Ucraina. Cu doar câteva zile în urmă, am condus o echipă de experți ai AIEA în siguranță, securitate și garanții la acel loc. Am vizitat zone cheie și am stabilit acolo o prezență continuă a AIEA.
Fac tot ce îmi stă în putere pentru a reduce șansele unui accident la Zaporizhzhia, deoarece ar putea reprezenta o mare amenințare pentru viața și mijloacele de trai ale oamenilor de la fabrică și ale comunităților din jurul acesteia. Un accident ar avea, de asemenea, un efect de răcire asupra acceptării oamenilor de energie nucleară. Și acest lucru ar fi foarte regretabil, deoarece întunecarea viitorului celei de-a doua surse de energie din lume ca mărime, cu emisii scăzute de carbon, ar provoca mult mai mulți oameni din întreaga lume să sufere. Creșterea economică ar deveni mai tensionată. Poluarea va continua să ucidă milioane de oameni în fiecare an, iar consecințele dezastruoase ale încălzirii planetei noastre ar deveni din ce în ce mai mari pe toate continentele.
În timp ce facem tot ce putem la Zaporizhzhia, vă îndemn să nu lăsați preocupările dumneavoastră valabile cu privire la situația din Ucraina să vă distragă atenția de la rolul important în asigurarea faptului că energia nucleară își îndeplinește promisiunea, deoarece oamenii se bazează pe voi. Sondajele de opinie publică, din Asia de Est până în Europa Centrală, din țări cu și țări fără programe nucleare, arată tot mai mulți oameni obișnuiți care își pun încrederea în nuclear.
Este imperativ să fim proactivi în abordarea provocărilor sectorului, cum ar fi armonizarea și standardizarea reglementărilor, de exemplu. De ani de zile, SMR (reactoarele modulare mici) au fost tehnologia de mâine, dar trebuie să treacă de la dezvoltare la implementare sigură și securizată și, în timp, să facă diferența pentru industriile și țările care le așteaptă cu nerăbdare.
Știu că mulți dintre voi faceți parte din NHSI (Inițiativa de Standardizare a Armonizării Nucleare), inițiativa pe care am lansat-o anul acesta pentru a ajuta la realizarea acestui lucru. M-am întâlnit cu unii dintre voi la Viena chiar săptămâna trecută. Deci, să ne dublăm eforturile în proiectarea și implementarea rezultatelor standardizate și armonizate. Aceasta înseamnă să profitați de orice oportunitate de a colabora și de a lucra la esențial.
Înseamnă evidențierea și prioritizarea obiectivelor noastre comune. Trebuie să continuăm să lucrăm la probleme care sunt de înțeles îngrijorare pentru guverne și publicul larg. Probleme, cum ar fi, desigur, siguranța și deșeurile nucleare. Dar pentru a face acest lucru trebuie să ne implicăm părțile interesate și să fim sinceri și deschiși, deoarece oamenii au opțiuni, politicienii au constituenți de servit, creditorii au investitori de rambursat, iar asigurătorii au riscul de gestionat. Dar fără încredere, nu vom putea realiza prea multe. Aici, în Europa, în special, bugetul istoric și depășirile de timp sunt moșteniri care înlănțuiesc modul în care oamenii cred despre nuclear.
Astăzi, industriile din toate domeniile se confruntă cu provocări legate de lanțurile de aprovizionare, iar efectele inflației costurilor și ale sectorului nuclear nu sunt diferite. Aceste vânturi în contra necesită răspunsuri inovatoare. Planificare atentă și un grad ridicat de realism. Peste tot în lume, AIEA ajută țările să pună bazele unui program de energie nucleară de succes, ajutându-le să construiască instituții care pun securitatea și protecția pe primul loc.
Există pârghii pe care industria le poate trage pentru a sprijini AIEA, ajutându-ne să ne îndeplinim misiunea de atomi pentru pace și dezvoltare. Voi susțineți tranziția lumii către un viitor energetic mai durabil.
Deci haideți să lucrăm împreună. Ne așteaptă câteva oportunități interesante, inclusiv conferința ministerială pentru energie a AIEA din Statele Unite din octombrie și COP27 din Egipt, câteva săptămâni mai târziu. Trebuie să profităm de acest moment, de aceste oportunități. Din ce în ce mai mulți oameni doresc și au nevoie de energie nucleară. parte a soluției la cele mai mari probleme ale lumii.
Depinde de noi să facem asta să se întâmple.”
sursa: World Nuclear News