Sir Keir Starmer a anunțat planuri de a crea o companie publică de energie regenerabilă dacă Laburiştii vor câștiga următoarele alegeri generale.
Great British Energy va fi construită pe modelul EDF din Franța sau alte firme deținute de state străine care operează în Marea Britanie.
Ar urma să asigure o extindere masivă a energiei curate, planificată de laburiști, care va oferi locuri de muncă britanicilor și o mai mare securitate energetică.
Great British Energy va fi înființată din bani publici, dar ar fi operată independent și orice profit ar fi reinvestit, spun surse laburiste.
Astfel s-ar putea construi noi proiecte eoliene și solare, dar și să investească în companii private de energie regenerabilă.
Acesta ar începe asemeni unui generator la scară mică și ar crește cota de piață pe măsură ce investește în noi proiecte, spune partidul. Surse laburiste spun că nu văd niciun motiv pentru care compania să nu se dezvolte până la urmă, pentru a se impune ca „un generator semnificativ și credibil pe o piață competitivă”.
Banii de pornire pentru companie ar urma să provină dintr-un nou fond suveran de avere anunțat luni de cancelarul Rachel Reeves.
Sir Keir a rezistat apelurilor din partea sindicatelor și a multor membri de stânga ai partidului său, de a naționaliza industria energetică pentru a ajuta la menținerea scăderii facturilor, argumentând în schimb o extindere a taxei excepționale asupra profiturilor lor.
El a anunțat deja planurile de a face din Marea Britanie prima economie majoră care să-și genereze toată energia electrică fără combustibili fosili.
El spune că acest lucru poate fi realizat până în 2030 – cu cinci ani mai devreme decât era planificat de guvern.
„Drumul către net-zero nu mai este unul de sever, auster, tăgăduire de sine”, a spus el în discursul său.
„Este motorul aspirațiilor moderne ale secolului 21. Tehnologia a schimbat totul. Ecologia și progresul nu merg doar împreună – sunt inseparabile.
„Bogăția viitoare a acestei țări se află în aerul nostru, în mările și în cerul nostru. Marea Britanie ar trebui să valorifice această bogăție și să o împartă cu toți”.