Uniunea Europeană trebuie să impună un plafon amplu de preț pentru toate importurile de gaze care intră în bloc pentru a ține sub control facturile crescânde la energie, a declarat un grup de 15 state membre într-o scrisoare comună.
„Plafonul de preț (…) este singura măsură care va ajuta fiecare stat membru să atenueze presiunea inflaționistă, să gestioneze așteptările și să ofere un cadru în cazul unor potențiale întreruperi a aprovizionării și să limiteze profiturile suplimentare din sector”, se arată în scrisoare. „Acest plafon este prioritatea”.
Documentul, conform Euronews, marchează pentru prima dată când susținătorii plafonului de gaze își unesc forțele într-o declarație de intenție înregistrată.
A fost semnat de Belgia, Bulgaria, Croația, Franța, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia și Spania și trimis marți seara comisarului european pentru energie, Kadri Simson.
Piața strânsă de energie a blocului, care suferă de o nepotrivire între cerere și ofertă, înregistrează taxe mai mari decât omologii săi din Asia și America.
Fiind cel mai scump combustibil pentru a satisface toate cererile de energie, gazul stabilește prețul final al electricității, chiar și acolo unde surse mai ieftine și mai ecologice contribuie la mixul total.
Prin plafonarea prețurilor la gaze, facturile la electricitate ar putea fi limitate artificial, cred semnatarii.
„Criza energetică care a început în toamna trecută s-a agravat de-a lungul timpului și acum provoacă presiuni inflaționiste insuportabile, care ne lovesc puternic gospodăriile și afacerile”, se spune în scrisoare.
Cele 15 țări au îndemnat Comisia Europeană să înainteze o propunere inițială pentru plafonul de gaz la reuniunea ministerială de vineri și să elaboreze ulterior un text legal oficial pentru negociere și aprobare.
Cu toate acestea, Comisia Europeană ezită cu privire la plafonul de gaz la nivelul UE și încă studiază riscurile potențiale ale acesteia.
Executivul se teme că măsura fără precedent ar putea speria expeditorii într-un moment în care blocul caută cu disperare aprovizionare non-rusă, în special gaz natural lichefiat (GNL), pentru a trece iarna fără întreruperi majore sau raționalizări.
Concurența pentru tancurile de GNL se așteaptă să se încingă odată ce temperaturile încep să scadă și ar putea crește și mai mult dacă economia chineză revine după o perioadă de încetinire.
Germania, cel mai mare consumator de gaze din UE, și-a exprimat îngrijorări similare și continuă să se opună.
„Dacă introduceți un plafon de preț, deoarece UE în mod unilateral, și toți ceilalți consumatori din întreaga lume nu o fac, atunci gazul va merge către alți consumatori și, astfel, s-ar putea să avem o lipsă de aprovizionare cu gaz”, a spus ministrul german al State for Europe and Climate Anna Lührmann a declarat săptămâna trecută.
Norvegia, care anul acesta a înlocuit Rusia ca principal furnizor de gaze al UE, a declarat că este deschisă să discute despre taxe mai mici, dar este „sceptică” cu privire la un plafon larg.