Extractorul german de cărbune brun și generatorul de energie Leag a dezvăluit joi planuri de a construi un parc solar de 1.000 de megawați (MW), care s-ar putea deschide la începutul anului 2026, deoarece urmărește să se extindă în domeniul energiei regenerabile.
Leag, cu sediul în regiunea Lusacia din estul Germaniei, își propune să aducă online 7 gigwatti (GW) de instalații de producție solară și eoliană până în 2030, cheltuind 1 miliard de euro (972 de milioane de dolari) pe an, a declarat președintele consiliului de administrație Thorsten Kramer într-un webcast cu reporterilor.
Vrem să începem tranziția energetică acum, devenind un jucător lider în sursele regenerabile”, a spus el.
„Lusația va deveni un magnet pentru industriile de consum de energie verde”.
Leag este deținută de investitorul ceh EPH și grupul de capital privat PPF Investments. Cei 7 GW, care se potrivesc aproximativ cu capacitatea actuală a companiei de combustibili fosili, ar cuprinde aproximativ o treime din proiecte solare – cu module provenind din Asia, dar în vederea înființării probabil și a unei fabrici locale – și două treimi eoliene.
Toate merg bine, o dublare a capacității ecologice la 14 GW până în 2040 este de imaginat, a spus compania. Centrala de 1.000 MW ar putea furniza energie pentru aproximativ 300.000 de gospodării.
Întrebat despre finanțare, Kramer a spus că Leag va finanța majoritatea investițiilor cu propriul capital, sprijinindu-se de la prețurile vertiginoase ale energiei, realizabile la nivelurile actuale ale pieței.
Compania ar putea reutiliza aproximativ 33.000 de hectare (81.500 de acri) de teren pentru minerit și centrale electrice, unde infrastructura de conectare la rețelele electrice este în vigoare.