Pe măsură ce războiul din Ucraina se apropie de cea de-a opta lună, fără nicio soluție în vedere, țările occidentale își intensifică eforturile pentru a elimina cea mai mare sursă de venit a Rusiei: petrolul.
Occidentul suspectează că Kremlinul finanțează invazia cu profiturile sale din vânzarea continuă a combustibililor fosili, care reprezintă peste 40% din bugetul său.
Acesta este motivul pentru care cele mai mari economii ale lumii care formează Grupul celor 7 (G7) s-au angajat să pună un plafon la prețul petrolului rusesc vândut în întreaga lume.
Acest plafon ar împiedica mărfurile rusești să vândă petrol care depășește limita G7 încă nedefinită. Drept urmare, Rusia ar fi lipsită de o parte semnificativă din veniturile din petrol pe care altfel le-ar câștiga fără plafon.
Potrivit băncii centrale a Rusiei, exporturile de țiței au reprezentat 113 miliarde de euro în 2021, pe lângă cele 70 de miliarde de euro câștigate din produse rafinate, cum ar fi benzina și motorina.
Cifrele din acest an sunt pe o traiectorie similară: în primele șase luni de război, Rusia a făcut 158 de miliarde de euro din comerțul cu combustibili fosili, dintre care două treimi (102 miliarde de euro) au provenit din industria petrolului, potrivit CREA, o cercetare. centru care urmărește exporturile Rusiei. Uniunea Europeană a fost cel mai mare cumpărător.
Dar situația se va schimba în curând, deoarece 5 decembrie marchează termenul limită pentru țările UE de a interzice toate importurile de țiței rusesc transportat pe mare. Două luni mai târziu, pe 5 februarie, vor fi obligați să elimine toate produsele petroliere rafinate.
Dintre toate sancțiunile impuse de bloc, această interdicție treptată a petrolului rusesc este, fără îndoială, cea mai radicală decizie, datorită impactului său potențial perturbator asupra economiilor Rusiei și Europei. De asemenea, a făcut obiectul unor negocieri grele între țările UE.
Un plafon internațional de preț „va contribui la o lovitură majoră pentru finanțele Rusiei și va împiedica atât capacitatea Rusiei de a lupta împotriva războiului neprovocat în Ucraina, cât și va grăbi deteriorarea economiei ruse”, a declarat secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen.
Dar analiștii avertizează că inițiativa G7 nu este testată și plină de riscuri și necunoscute, dintre care multe scapă de controlul occidental. O implementare greșită, spun ei, ar putea reverbera la scară globală.