Am fost onorat să conduc în această săptămână delegația Parlamentului European în Coreea de Sud, la Seul. Coreea de Sud poate fi un partener valoros pentru România și UE în domeniul semiconductorilor, bateriilor și tehnologiilor de captare a carbonului. Am avut plăcerea să discut în timpul acestei vizite oficiale cu premierul Coreei și despre necesitatea investițiilor în accelerarea tranziției către un sistem energetic curat și oportunitatea sprijinirii sectorului energetic nuclear. România, cu posibilitățile sale foarte mari pe care le oferă, mai ales în domeniul energiei, ar putea beneficia din parteneriatele concrete cu Coreea de Sud.
Întărirea relațiilor politico-economice și a dialogului la nivel parlamentar a fost, de asemenea, un subiect pe agenda discuțiilor pe care le-am avut cu reprezentanții a două comisii din Adunarea Națională.
În timpul vizitei oficiale, am avut plăcerea să mă întâlnesc și cu reprezentanții firmelor europene care au activitate în Coreea și să vizitez două dintre cele mai importante companii ale acestei țări: Samsung și Hyundai, dar și LG Science Park. Am fost impresionat de tehnologia pe care o folosesc și investițiile în cercetare și inovare, pe care le derulează în fiecare an. Vizita la cele două companii a reprezentat un bun prilej și pentru o dezbatere pe o temă foarte actuală: gestionarea lanțurilor de aprovizionare în domeniul semiconductorilor. Mă bucur că liderii Federației Companiilor din Coreea de Sud (KEF), o organizație de top din Coreea, cu care am avut o serie de întâlniri au subliniat interesul pentru investiții în țările UE, în special în domeniul energetic, digital, farmaceutic și de apărare.
O vizită interesantă și utilă cu dezbateri pe teme actuale, în care s-au prezentat soluții pragmatice, generatoare de creștere economică și succes.