Salut decizia Președinției cehe a Consiliului UE de a organiza o reuniune extraordinară a miniștrilor Energiei, ce urmează sa aibă loc, mâine, la Praga.
În calitate de Președinte al Comisiei pentru Industrie, Cercetare și Energie (ITRE) din Parlamentul European voi sprijini, în limita atribuțiilor instituționale pe care le am, adoptarea unor măsuri rapide, care să stabilizeze situația sectorului energetic european și să consolideze siguranța energetică a UE.
Uniunea Europeană are nevoie de un plan realist de optimizare a consumului de energie electrică, fără a perturba activitatea economică și socială.
Insist că este nevoie de un nou design al pieței de energie, care să răspundă provocărilor actuale și viitoare ale sectorului și invit Comisia Europeană să propună rapid cu un plan de modificare legislativă în acest sens. Actuala metodologie a prețului marginal (maximum adjustment price methodology) crește artificial facturile, legând prețul gazului natural de cel al energiei electrice. Consider că metodologia prețului din ofertă este mult mai aproape de realitățile pieței energetice europene și de conceptul de piață liberă, funcțională, în interesul consumatorilor. Sunt convins că o astfel de schimbare nu va afecta investițiile în sectorului de producție de energie electrică cu emisii reduse de carbon și nici planurile UE deja stabilite pentru 2030.
Până la adoptarea unui nou design de piață, solicit Comisiei Europene să propună la nivel comunitar un sistem de reglementare a prețurilor în funcție de fiecare tehnologie, care să funcționeze pentru toată Uniunea Europeană.
În cazul în care Comisia Europeană va propune și un preț reglementat maximal la nivel comunitar, acest nivel trebuie stabilit și în funcție de puterea de cumpărare din statele Europei Centrale și de Est, un nivel de 200 euro/MW fiind, în opinia mea, mult prea mare. Solicit Comisiei Europene să recomande un sistem de sprijin social pentru consumatorii afectați de situația din energie, care să fie eficient și acceptat la nivel comunitar.
Trebuie să rămânem uniți în fata șantajului energetic venit dinspre Rusia și să implementam sancțiunile deja decise, dar și strategia RePowerEU, care ne va ajuta să câștigăm independența de gazul rusesc. Trebuie să comunicam corect și să analizăm în profunzime măsura de plafonare acum numai a gazului de proveniență rusească. Este important să evităm să exonerăm Gazprom de obligațiile contractuale de a livra gaz natural, în condițiile agreate în contracte și să le oferim cea mai mică scuză sau vreun pretext de a opri total fluxul de gaz, în această iarnă. Trebuie să fie clar acestei companii că orice întrerupere contractuală unilaterală, ce va genera probleme sociale în Uniunea Europeană, ar putea fi considerat un act de terorism economic și tratat ca atare.
Salut pregătirea statelor membre pentru perioada de iarnă și le încurajez să acționeze solidar și unit. Este nevoie să finalizam rapid și proiectele de infrastructură energetică strategice pentru UE, cum ar fi interconectorul de gaz natural dintre Grecia și Bulgaria.
Sunt convins că prin solidaritate, pragmatism și eficiență vom depăși cu bine această perioadă dificilă cu care ne confruntăm.
Cristian Bușoi,
Președintele Comisiei pentru Industrie, Cercetare și Energie din PE