Lecția pe care trebuie să o învețe România, în domeniul Sănătății, este că inovarea și adaptarea la noi concepte sunt esențiale pentru a obține rezultate mai bune pentru pacienți, dar și pentru a face economii în sistem. Astăzi, până la 40 la sută dintre bugetele Sănătății se irosesc, nu doar în România, din cauza ineficienței utilizării lor.
În Parlamentul European am organizat, împreună cu colegul meu, MEP Caputo Nicola, dezbaterea Building a sustainable policy framework for the biologics market in Europe – Crearea unui cadru legislativ durabil pentru piața medicamentelor biologice, în Europa, la care au participat cercetători, medici, reprezentanți ai unor importante companii farmaceutice și reprezentanți ai pacienților din Europa.
UE începe să lase în urmă terapiile de masă și se îndreaptă, de câțiva ani deja, către tratamente personalizate, “medicamente de precizie”, adecvate atât pentru grupuri de pacienți, cât și pentru indivizi în parte. Moleculele biologice au devenit foarte importante pe piețele farmaceutice europene și multe dintre guvernele UE își adaptează politicile de sănătate și bugetele la noua realitate, pentru a putea răspunde nevoilor reale ale pacienților. România trebuie să țină pasul cu aceste noi tendințe, mai ales că eficacitatea terapiilor biologice, de la vaccinuri, până la tratamente encologice, a fost dovedită deja.