600 de mii de români înghit, zilnic, antibiotice, unii dintre ei fără să aibă vreo prescripție medicală. România ocupă locul doi în topul european al rezistenței la antimicrobiene. Încă din 2015 am militat, în Parlamentul European, pentru găsirea unui echilibru între susținerea cercetării pentru introducerea pe piață a antibioticelor inovative și consumul excesiv, care pune în pericol viața pacienților.
În sprijinul acestei idei am organizat în Parlamentul European seminarul “Combaterea rezistenței antimicrobiene”, la care au participat: Francesca Colombo, Director al Departamentului de sănătate al Observatorului European de Boli Cronice, Jean Lang, Vice-președinte al Departamentului de Cercetare și Dezvoltare al Institutului Pasteur și Wolfgang Philipp, șeful Departamentului de Sănătate și Protecție Alimentară din CE.
Rezistența la antimicrobiene nu reprezintă doar o amenințare la adresa sănătății publice la nivel mondial, ci începe să aibă un și un impact economic sever asupra societății.
Subiectul este încă de anul trecut în atenția Comisiei Europene, iar în Parlamentul European, Comisia de Sănătate va începe de luna viitoare o sesiune de dezbateri pentru găsirea unor soluții pentru evitarea escaladării acestei probleme.
Susțin dezvoltarea de noi antibiotice, dar, înainte de toate, susțin prevenția și numai atunci când acest lucru nu funcționează intervenția cu antimicrobiene.