30% dintre copiii în vârstă de 7-9 ani sunt supraponderali în România, iar între 15 și 20% dintre ei, obezi. Sunt date din cel mai recent studiu al Organizației Mondiale a Sănătății, care vorbește deja despre o epidemie globală de obezitate. Obezitatea crește semnificativ riscul bolilor cardiovasculare, diabetulului de tip 2, hipertensiunii arteriale, bolilor coronariene și anumitor tipuri de cancer.
EU4Health, Programul de Sănătate al UE, pentru care sunt raportor, recunoaște obezitatea ca boală cronică și alocă resursele importante pentru prevenirea și combaterea ei. În paralel, Orizont Europa va aloca fonduri și pentru sănătatea publică și pentru cercetare și inovare în determinarea cauzelor și modalităților de tratare a obezității. Strategia “From Farm to Fork” promite să reducă obezitatea, prin asigurarea securității alimentare, nutriției și sănătății publice. Avem așadar pârghiile necesare pentru a lupta cu acest fenomen care amenință că, pȃnǎ ȋn 2025, va afecta a cincea parte a populației adulte din ȋntreaga lume.
Mă bucur că din ce în ce mai mulți medici, nutriționiști, psihologi și influenceri din România atrag atenția asupra pericolului din spatele kilogramelor în plus. Avem nevoie însă de mai mult. Fără politici publice care să oprească acest fenomen nu vom reuși să diminuăm impactul clinic, social și economic al acestei epidemii.
Felicitări Coaliției Naționale pentru Combaterea Obezității pentru evenimentul excelent pe care l-a organizat ieri, “Summitul Obezitate 2023”! Vă asigur de tot sprijinul meu ca raportor al Programului EU4Healh și Președinte al ITRE din Parlamentul European în lupta dumneavoastră împotriva acestui fenomen.