S-a discutat mult despre Sănătate, astăzi, în Parlamentul European, în cadrul a două evenimente extrem de importante: „Starea de Sănătate în Europa. Cum face UE diferența?” și „Consorțiul European de Hemofilie”.
Ambele conferințe vin într-un moment cheie, după ce Comisia Europeană a radiografiat sistemele de sănătate din statele membre și a propus, împreună cu OCDE și Observatorul European în domeniul Sănătății, direcții de acțiune pentru îmbunătățirea accesului la sănătate pentru toți cetățenii UE.
Una dintre concluziile analizei CE este că multe dintre statele UE, inclusiv România, au nevoie de un nou model pentru achiziționarea de medicamente, dar și de o mai bună colaborare între guverne, industria farma și pacienți.
Platforma PARTNERS a reușit să creeze această legătură și să îmbunătățească accesul la tratament pentru pacienții cu hemofilie. Cunosc bine provocările cu care se confruntă pacienții cu hemofilie din România și chiar dacă în ultimii ani s-au făcut progrese importante, încă există dezechilibre între bugetul alocat de CNAS bolnavilor și accesul lor la tratament.
Îmi exprim speranța că programul PARTNERS, care găsește un echilibru între interesul pacienților și cel al industriei farma, va avea un efect pozitiv și în România și cred că acest exemplu ar trebui multiplicat în mai multe țări ale UE, cu implicarea activă a Parlamentului European.