Propunându-și să schimbe acest model tradițional de producție și consum, Comisia Europeană a adoptat un pachet ambițios privind economia circulară, care își propune să stimuleze competitivitatea la nivel mondial, creșterea economică durabilă și generarea de noi locuri de muncă. Economia circulară se concentrează pe reutilizarea, repararea, reamenajarea și reciclarea materialelor și produselor existente.
Economia circulară presupune extragerea valorii maxime din resursele noastre în timpul utilizării, apoi recuperarea și regenerarea produselor și materialelor la sfârșitul vieții fiecărui serviciu. Acest mod de gândire nu numai că ar ușura utilizarea resurselor deja limitate ale planetei, dar ar trebui să ofere, de asemenea, oportunități de afaceri pentru întreprinderi. De fapt, chiar dacă este necesară o anumită reglementare, economia circulară va funcționa numai în condițiile în care vom avea o abordare care să răspundă nevoilor pieței.
Europa depinde de resursele importate mai mult decât orice altă regiune din lume, iar o tranzacție spre o economie circulară ar reduce acest nivel de dependență în materie de resurse și costuri legate de materiile prime. Situațiile financiare, normele de contabilitate și raportarea integrată ar trebui să țină mai bine seama de riscurile sistemice provocate de degradarea mediului, de utilizarea excesivă a resurselor și de lipsa de măsuri implicată de trendurile de piață pe termen scurt și, de aceea, este nevoie de un cadru de politici noi și clare pentru a permite investitorilor privați și instituționali să-și orienteze paradigma de investiții către investiții sustenabile.
Politicile actuale nu concentrează suficient eforturile asupra acestei schimbări de paradigmă, blocând Europa într-un sistem în care materiile valoroase, multe dintre ele cu costuri de mediu și sociale ridicate, ajung în depozite de deșeuri sau sunt incinerate. Economia circulară poate ajuta la stabilizarea acestor prin disocierea creșterii economice de consumul resurselor.
Grupul PPE a promovat în mod activ economia circulară prin adoptarea unei rezoluții în octombrie 2015, la Congresul de la Madrid. Prioritățile PPE pentru noua propunere de economie circulară includ punerea în aplicare a unor măsuri pentru sporirea eficienței în utilizarea resurselor noastre prin intermediul mecanismelor de piață. Pachetul economiei circulare trebuie să fie unul realist, orientat spre piață și pentru să asigure crearea de noi locuri de muncă și dezvoltarea întreprinderilor.
Grupul PPE este cel mai mare grup politic din Parlamentul European, cu 215 membri din 27 de state membre.