Raport de activitate 2021
Am primit de la Parlamentul European un mandat extrem de puternic pentru a negocia cu Consiliul UE forma finală a Programului de Sănătate al UE, EU4Health. Programul, cu un buget record, 5,1 miliarde euro a început deja să lucreze și reprezintă garanția că și în România vom avea suficiente stocuri de medicamente, vaccinuri, dispozitive și materiale sanitare pentru a face față crizelor medicale, a digitaliza sistemul de sănătate și a lupta împotriva bolilor. Le ce ale proiecte importante am mai lucrat ca președinte al Comisiei ITRE din Parlamentul European și ce rezultate am obținut europeni aflați din raportul de activitate pentru anul 2021, disponibil aici.
Cristian Bușoi
Raport de activitate. CNAS 2013 – 2014
Am accelerat la maximum procesul privind cardul electronic de sănătate. Primul card de sănătate a fost tipărit în data de 16 iulie 2013. În prezent (nr: febuarie 2014) sunt tipărite și personalizate peste 6 milioane de carduri. Am realizat modificarea soluției informatice pentru achiziționarea unor cititoare ieftine și a fost demarată procedura de distribuire a cardului de sănătate prin servicii poștale. În acest sens, am obținut modificări legislative. Sper ca acest lucru să fie dus la bun sfârșit în acest an. Estimăm că, cel tarziu, la începutul anului 2015, decontarea serviciilor medicale s-ar putea realiza numai pe baza cardului de sănătate.
Cristian Bușoi
Raport de activitate, Parlamentul European. Bruxelles, 2007 – 2009
Pentru o Europă viabilă şi o economie europeană competitivă avem nevoie în primul rând de o populaţie sănătoasă. Având în vedere acest lucru dar şi profesia mea de medic, am manifestat un interes ridicat pentru iniţiativele referitoare la sănătatea publică aflate în dezbaterea Parlamentului European. Eforturile mele s-au concentrat pe două mari teme pe care le-am considerat importante pentru sănătatea cetăţenilor europeni: Educaţia în materie de sănătate și Drepturile pacienţilor în serviciile de sănătate transfrontaliere.
Cristian Bușoi
Cum vindecăm sistemul de sănătate din România. Analiză, diagnostic și soluții concrete de reformă.
Această carte aduce în spaţiul public, pentru decidenţi, pentru oamenii politici, pentru oamenii din sistem o serie de informaţii importante despre cum merg lucrurile în alte sisteme de sănătate, ce nu merge în România şi, mai ales, ce soluţii pot fi aplicate sub forma unui pachet de reformă în sistemul de Sănătate din România. Pentru ca situația să se îmbunătățească, există câteva direcții de acțiune. Nu există o soluție magică. Astăzi, sistemul de sănătate românesc duce lipsă de o strategie şi de un pact pe care să le agreeze toată lumea şi pe care România să meargă înainte, indiferent de culoarea politică a Guvernului. Țările vest europene ale căror sisteme de sănătate le luăm ca reper reușesc să aibă performanțe nu doar datorită bugetelor și investițiilor pe care le fac, ci și pentru că pentru că și-au asumat cu mult curaj un plan și o strategie pe care le-au respectat indiferent de schimbările politice din sistem.
Cristian Bușoi
E-Health în UE și în România
Informatizarea în interiorul sistemelor de sănătate reprezintă un pas important pentru o mai bună gestionare a sistemelor de sănătate, pentru servicii mai bune din punct de vedere calitativ pentru pacient, pentru eficientizarea și transparentizarea componentelor sistemelor de sănătate.
Cristian Bușoi
O nouă șansă de dezvoltare pentru București
Bucureștiul merită cele mai noi îmbunătățiri tehnologice, metode moderne prin care sunt eficientizate costurile energetice, prin care este eliminată poluarea, sunt îmbunătățite serviciile publice. Suntem la jumătatea celui de-al doilea ciclu de finanțare europeană 2014-2020, după ce în primul exercițiu 2007-2013, administrația Capitalei a irosit oportunități de finanțare din banii europeni. Aceste oportunități trebuie folosite acum pentru București. Nu mai există nicio scuză pentru greșeli și nepăsare; merită să facem tot ce putem împreună, politicieni, organizații ale societății civile, cetățeni să atragem acești bani pentru a dezvolta Capitala, în beneficiul nostru, al tuturor celor care trăim în București.
Cristian Bușoi
Ghid pentru accesarea fondurilor europene
Informația este de departe cea mai importantă resursă a lumii moderne, iar un cetățean informat va avea cu siguranță o contribuție reală în implementarea politicilor publice. Prin modalitățile de finanțare ale Comisiei Europene, UE dorește ca programele sale, care implică cetățenii europeni în mod direct, să aibă un impact vizibil. Responsabilizarea cetățenilor și a factorului politic decident vor duce la politici publice eficiente, în domenii care au mare nevoie de rezultate concrete și de o strategie pe termen lung, cum ar fi educația, sănătatea, agricultura, mediul, cercetarea și inovarea.
Cristian Bușoi
Raport de activitate în Parlamentul European
Prin această broșură doresc să prezint raportul meu de activitate privind prima jumătate a mandatului meu de membru al Parlamentului European (PE) al celei de-a opta legislaturi, începând cu prima sesiune plenară de la Strasbourg din iulie 2014 și terminând cu ultima sesiune din decembrie 2016. Activitatea mea în cadrul PE a început din a doua jumătate a celei de-a șasea legislaturi, după aderarea României la Uniunea Europeană și continuă (cu o întrerupere de un an între 2013-2014, perioadă în care am fost președintele CNAS) până astăzi.
Cristian Bușoi
Dimensiunea Sănătății Publice în Uniunea Europeană
Investind în cercetare și în inovare, investim în viitorul și în sănătatea noastră, iar la o scară mai largă, realizăm o investiţie într-o for ţă de muncă înalt calificată, o economie puternică și o creștere sustenabilă și durabilă.
Cristian Bușoi
Uniunea energetică. Confort și siguranță pentru bucureșteni
Energia reprezintă motorul economiei moderne, însă chiar și numai menținerea standardelor noastre de viață necesită o cantitate enormă de energie. Cu diferite tipuri de energie folosite de statele membre și multe reglementări, Uniunea Europeană nu este așa de eficientă din punct de vedere al energiei, cum ar vrea să fie. Fondurile de investițiii care așteaptă să fie accesate reprezintă o oportunitate imensă pe care edilii o au de a transforma în bine viața oamenilor și a produce efecte vizibile în economia țării. Pe lângă beneficiile stricte ale fiecărui proiect în parte, acești bani europeni produc efecte economice și generează locuri de muncă, dar și experiență extraordinară pe care o dobândesc mii de angajați care lucrează în proiecte de anvergură.
Cristian Bușoi