Guvernul României a luat câteva măsuri economice utile pentru ajutorarea mediului de afaceri. Suntem într-o situație grea, iar statul trebuie să dea dovadă că este un partener real al cetățenilor săi. Ajutorul pentru mediul de afaceri, pentru angajații din economie vine la timp și reprezintă o formulă de susținere pentru a traversa această criză.
Sper ca măsurile bune să fie implementate ușor, ca funcționarii din administrație să se miște rapid, să fie limitate la maximum prevederile birocratice, astfel încât în cel mai scurt timp ajutorul oferit să își atingă ținta și obiectivul.
- Plata șomajului tehnic pentru angajații afectați de măsurile luate în contextul pandemiei de COVID – 19 va fi suportată de bugetul de stat și nu de angajator, ca până în prezent. Ministerul Muncii va plăti 75% din salariul brut, fără să se depășească însă plafonul de 75% din salariul mediu brut pe economie.
- Plafonul de garantare a creditelor pentru IMM-uri a fost majorat. Sunt credite pentru investiții și pentru asigurarea capitalului de lucru, iar dobânda este subvenționată în proporție de 100%. Guvernul sprijină astfel micii întreprinzători care duc lipsă de capital în această perioadă delicată.
- Rambursarea TVA până în limita a 9 miliarde de lei. Măsura este necesară pentru a le asigura companiilor capitalul necesar pentru funcționare în această perioadă.
- 42 de milioane de lei buget suplimentar la Ministerul Sănătății pentru susținerea centrelor de carantină.
- Capital de lucru pentru UNIFARM, companie în subordinea Ministerului Sănătății, pentru eficientizarea achizițiilor în vederea susținerii spitalelor, Direcțiilor de Sănătate Publică și a celorlalte instituții din subordinea Ministerului Sănătății.