Serbăm astăzi Ziua Europei și, chiar dacă suntem într-un moment greu al istorie noastre, trebuie să ne bucurăm de ceea ce am realizat, noi toți, europenii, în decursul acestor ani.
A fost una dintre cele mai bune perioade pentru cetățenii acestui continent. Au fost ani în care pacea a fost asigurată, a crescut prosperitatea, statele s-au dezvoltat și au progresat, cetățenii au putut să se bucure de libertate, au putut circula liberi, fără granițe și și-au putut alege locul în care să muncească și să trăiască.
Trecem în aceste zile prin cea mai grea criză de la Al Doilea Război Mondial, dar împreună o vom depăși și vom lăsa în urmă aceste clipe negre.
Este un bun moment de reflecție. Poate acum s-a văzut cel mai bine că solidaritatea poate salva vieți, că unde-s mulți puterea crește. Au fost zile în care țările membre UE s-au ajutat unele pe celelate, doctori români au plecat în Italia, Germania și Polonia au preluat pacienți bolnavi din alte Italia sau Franța, Austria și Luxembrug și-au pus la dispoziția pacienților olandezi, fracezi și italieni unitățile de terapie intensivă, Cehia a trimis 10.000 de combinezoane Spanie, Italiei și exempele pot continua.
După câteva zile de panică, firești aș putea spune, UE a dovedit că acționează ca un tot unitar în fața pandemiei. Este poate cea mai bună dovadă că avem nevoie în continuare de un proiect european cât mai unit, cât mai puternic.
Pe 9 mai 1950, marele diplomat francez spunea Robert Schuman spunea: „Europa nu va fi construită dintr-odată sau ca urmare a unui plan unic, ci prin realizări concrete care să creeze în primul rând o solidaritate de facto.”
Consider că, în acest moment, am dovedit că am reușit să construim această Uniune pe care o visau părinții fondatori. Da, avem nevoie în continuare de solidaritate, de unitate, avem nevoie în continuare de pace și prosperitate și le putem avea dacă vom ști să construim pe mai departe proiectul european.
Beneficiile integrării europene pentru România sunt incontestabile, atât din punct de vedere politic, cât și social sau economic. Chiar dacă nu suntem acolo unde ne-am fi dorit, faptul că am intrat pe acest drum a dus la o consolidare a democrației, dar și la o creștere economică fără precedent.
Este Ziua Europei și Ziua în care serbăm Ziua Independenței. Trebuie să ne oprim un moment să le aducem recunoștința noastră strămoșilor care au luptat pentru acest pământ, pentru câștigarea independenței și suveranității.
La mulți ani, România! La mulți ani, Europa!