La Black Sea and Balkans Security Forum, o dezbatere importantă despre provocările de securitate de la Marea Neagră și regiunea Balcanilor, la care am participat ca reprezentant al Parlamentului European și președinte al Comisiei pentru Industrie și Cercetare. Am discutat despre industria europeană de apărare, precum și despre proiectele în domeniul politicii de securitate și apărare.
Apărarea și securitatea au devenit în ultimii ani priorități ale Uniunii, după un deceniu de declin sistematic, când cheltuielile pentru apărare au suferit reduceri majore.
Dacă privim situația la nivel internațional, putem observa că în aceeași perioadă, cei mai mulți concurenți globali, în special Rusia și China, și-au actualizat sectoarele de apărare la o scară fără precedent. Este clar că în contextul actual, al crizei pandemice, există o presiune uriașă pe bugetele tuturor țărilor, dar, cred că statele membre ar trebui să depună toate eforturile pentru o cooperare autentică în domeniul apărării.
În egală măsură, UE trebuie să ne sprijine cu un cadru robust și instrumente financiare. România și-a respectat angajamentele față de NATO și a alocat 2% din PIB. Consider că este extrem de important să respectăm întru totul obligațiile asumate față de NATO și să întărim capacitatea europeană atât în privința dezvoltării programelor PESCO, cât și pe cele privind dezvoltarea industriei de apărare.