În ciuda eforturilor și a inițiativelor, în ciuda creșterilor recente ale cheltuielilor generale pentru Apărare, sumele alocate cercetării în acest domeniu au scăzut la nivel european, atât în valoare absolută, cât și ca procent din cheltuielile totale destinate Apărării. Mai mult, colaborarea industrială europeană în domeniul Apărării rămâne extrem de limitată, existând o puternică fragmentare de-a lungul frontierelor naționale.
Actuala pandemie pune o presiune mare pe bugetele statelor membre și amenință să limiteze și mai mult influența Europei în Securitate și Apărare. În contextul geopolitic dificil de astăzi nu ne putem permite breșe de securitate și nici dependența de lanțurile de aprovizionare externe. Statele membre trebuie să depună eforturi pentru o cooperare mai strânsă în domeniul Apărării UE și pentru o colaborare autentică cu aliatul nostru strategic, Statele Unite ale Americii.
Trebuie să valorificăm la maximum bugetul de aproximativ 8 miliarde de euro alocat Apărării europene, care scoate bugetele naționale de sub presiune, și să ne sporim rezistența militară. O treime din acest buget este destinat finanțării proiectelor competitive și colaborative, iar două treimi cofinanțării investițiile pentru cercetare și dezvoltarea capacităților de apărare.
Fondurile acestea reprezintă o oportunitate fără precedent și pentru industria de Apărare din România și avem obligația să luptăm pentru ca banii să ajungă în țară și să fie investiți responsabil.