Astăzi la evenimentul „Planul de redresare al UE- Realizarea tranziției digitale și creșterea competitivității economice” am subliniat încă o dată importanța pe care o va avea fenomenul de digitalizare atât asupra sectoarelor industriale, cât și în privința eficientizării și a creșterii economice a fiecărei țări membre UE, dar și a Uniunii în ansamblul său.
România are la dispoziție pentru investiții 30.5 miliarde euro din Mecanismului de Redresare și Reziliență. 20% din aceste fonduri vor fi alocate pentru proiecte care au ca scop tranziția digitală. Depinde doar de noi să reușim să atragem acești bani și să îi investim eficient, în proiecte care să ne ajute să creăm o adevărată „renaștere Industrială” și să avem un cuvânt greu de spus pe piețele concurențiale internaționale.
Pe scurt, Strategia digitală a Uniunii are următoarele componente esențiale: Inteligența Artificială, Strategia Industrială, Securitatea Cibernetică, Serviciile Digitale și Conectivitatea. Iar pentru a deveni lideri ai transformărilor digitale și ai economiei verzi, Agenda Digitală a UE trebuie să își concentreze eforturile asupra domeniilor strategice, precum producția, robotica, comerțul, sănătatea și industriile creative.
Avem banii necesari, iar cu resursa umană bine pregătită, România va progresa enorm și vom reduce semnificativ decalajele existente momentan între industria noastră și industriale europene și internaționale.