Transformarea cursei pentru vaccinare la nivel european într-o competiție cu ecou politic intern pentru câștigarea inimilor populiștilor de acasă, nu va aduce nimic bun și este o inepție politică care nu duce nicăieri. Sunt state care au rate de vaccinare bune și sunt state, ca Bulgaria sau Letonia, care, în acest moment, au o nevoie mai mare de vaccinuri. Asta trebuie să înțelegem cu toții, deopotrivă politicieni și cetățeni europeni.
În legătură cu raportarea la Marea Britanie, UE a exprimat poziții clare că AstraZeneca NU are o obligație contractuală de livrare prioritară către Marea Britanie și că trebuie aprovizionată Uniunea Europeană, pe angajamentele asumate.
Românii protestează și există nemulțumire și oboseală acumulată însă tabloul merită să fie privit per ansamblu, ca să înțelegem că nu stăm noi cel mai rău. Toată Europa se confruntă cu o combinație nefastă de creștere a cazurilor de infectare și cu o desfășurare mai lentă a vaccinării, din lipsa de vaccinuri suficiente. Dar aceasta situație se va schimba foarte curând. Începând cu 15 aprilie vom avea la dispoziție mult mai multe vaccinuri, ca urmare directă a implicării Comisiei Europene și a Parlamentului European.
În același timp însă, Uniunea Europeană a exportat 77 de milioane de doze în 33 de țări, în contrast cu UK și SUA care au rate foarte bune de vaccinare, dar care nu permit exporturile de vaccin și cred ca politică UE a fost bazată pe ideea corectă practic, nu doar ca principiu, că toți trebuie să fim în siguranță, înainte ca fiecare să fie în siguranță.
UE face tot ce poate pentru a asigura aprovizionarea cu vaccin și, fără abordarea integrată a UE, statele s-ar fi sfâșiat între ele, pentru mai puțin decât a obținut UE ca întreg. Cine a urmărit desfășurarea aprovizionării cu vaccin la nivel global știe că nu este o exprimare prea dură.
Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru Industrie și Cercetare din Parlamentul European