Onorat să răspund invitației Comisiei Europene și a comisarului pentru Energie, Kadri Simson, la evenimentul „Towards 61 GW of offshore energy by 2030: sharing experiences throughout the EU” (“Către 61 GW de energie offshore până în 2030: schimburi de experiență în UE”).
Offshore energy înseamnă să reușim să avem, în UE, până în 2030, o capacitate de producție a energiei de 60 GW datorită vântului și 1 GW datorită oceanelor, pe care o obținem prin mișcarea generată de maree.
Sunt ținte ambițioase, care au nevoie de modificări serioase în sectorul energetic, dar nimic nu este imposibil atunci când toți factorii de decizie își aliniază politicile într-un singur scop și când dialogul cu industria și cetățenii este transparent, argumentat și responsabil.
Când am preluat mandatul de președinte al Comisiei pentru industrie, cercetare și energie din Parlamentul European mi-am luat un angajament ferm pentru susținerea inovării în producerea de energie curată, încurajarea integrării energiei regenerabile în mixul energetic, o tranziție justă către economia circulară, fără să lăsăm pe nimeni în urmă.
Folosirea energiei din surse regenerabile sigur că vine cu o serie de provocări. Nu este suficient să producem energie curată, trebuie să o și stocăm.
Detalii despre toate acestea, în intervenția mea de astăzi.