Oamenii de știință au atras atenția asupra fenomenului de încălzire globală încă de acum câțiva ani. Acum, putem vedea cu ochiul liber schimbări importante, apariția fenomenelor meteorologice extreme care se desfășoară mult mai des, dar și o creștere a temperaturilor nefirească.
Tocmai de aceea, la nivelul UE, ne-am propus să atingem obiective ambițioase de reducere a emisiilor de carbon cu 55% până în 2030 și obținerea neutralității climatice până în 2050.
Hidrogenul poate fi folosit în economie ca soluție pentru decarbonificare și atingerea obiectivelor de mediu propuse. Hidrogenul regenerabil, cât și cel cu conținut scăzut de carbon sunt tehnologii promițătoare, care trebuie folosite cât mai repede și la scară cât mai mare.
Hidrogenul poate fi utilizat în mai multe moduri – injectat în rețeaua de gaze naturale, o soluție de stocare pentru energie regenerabilă și, mai ales, pentru utilizarea în pilele de combustibil care pot alimenta vehiculele electrice, aparatele electrice mici sau aprovizionarea zonelor îndepărtate.
În multe state membre potențialul pentru proiecte energetice la scară largă rămâne în mare parte neexploatat. Investițiile și parteneriatele public-private în acest domeniu sunt încă mult mai mici decât s-ar cere pentru a furniza dezvoltarea completă a energiei curate.
Avem exemple bune, cum ar fi Franța, care a anunțat un plan de 7,2 miliarde EUR pentru a deveni un actor important în sector până în 2030, Germania, Norvegia sau Portugalia, dar avem nevoie și de acțiuni generale la nivelul UE și de un cadru care să încurajeze investițiile și să stimuleze absorbția hidrogenului. Nu trebuie să uităm că între timp China și Japonia investesc masiv cu scopul de a înlocui consumul de energie nucleară pentru electricitate și încălzirea gospodăriilor, precum și pentru mobilitate.
Trebuie să proiectăm viitoarele propuneri pentru a încuraja transformarea energetică, pentru a moderniza infrastructura existentă și conductele din statele membre. Acolo unde nu poate fi utilizat în întregime în apropierea locului de producție, trebuie să evaluăm opțiunile de a permite fluxul de hidrogen în UE prin conductele noastre existente, ceea ce înseamnă și investiții în modernizarea acestora, trebuie să investim și în alte mijloace de transport și să stabilim un cadru de reglementare care să sprijine utilizarea hidrogenului regenerabil.
În calitate de președinte al Comisiei ITRE, angajamentul meu pe termen lung este de a atinge obiectivele ambițioase privind politicile climatice cu o politică industrială coerentă, cu o tranziție corectă și incluzivă și menținerea securității aprovizionării cu energie în Uniune.
Provocarea tranziției către un viitor mai curat în fața noastră era deja enormă fără sarcina urgenței de a reacționa și de a acționa. Prin urmare, accelerarea tranziției energetice este o provocare, dar poate fi realizată eficient și eficient, dacă găsim vom reuși să armonizăm cadrul legislativ și pe cel de investiții
în cadrul pachetului „Fit for 55”.