Nu știu exact dacă atunci când îl auzim pe Traian Băsescu vorbind cu pasiune despre libertăți individuale și securitate trebuie să râdem sau să ne îngrijorăm.
Să râdem pentru că fostul șef de navă care a condus România cu mână de fier și ureche fină era un pasionat al informațiilor despre cei din jurul său, după cum aflăm chiar din spusele foștilor consilieri.
Sau să ne îngrijoreze pentru că lipsesc vocile din societatea civilă care să vorbească despre libertăți individuale, dar este vocal Traian Băsescu care are de-a face cu libertățile individuale doar când acestea îi sunt afectate protejatei sale politice.
Este utilă totuși băgare de seamă când Traian Băsescu vorbește despre “securitate”. Pentru că este o voce calificată. Problema este că atunci când Traian Băsescu pomenește, cu voluptate, “securitate” nu se știe exact ce securitate îi lipsește: securitatea de dinainte de '89 sau cea individuală, a apropiaților săi.
Ca cel mai inocent comandat de navă la Anvers, dar și ca cel mai informat președinte despre care aflam de la foștii consilieri că-i plăcea să-i asculte pe toți pentru a ști exact ce gândesc supușii săi, Traian Băsescu ne servește acum gratis lecții de funcționalitate instituțională, democrație și libertăți individuale.
Este ironic. De ce? Pentru că toate aceste concepte – instituții funcționale, democrație și drepturi individuale – în gura lui Traian Băsescu sunt cuvinte schingiuite în 10 ani de mandat perfid abuziv. Sub oblăduirea acestui mandat înflorise o camarilă care nu doar că beneficia de drepturi, dar le și pretindea de câte ori era cazul, asta în timp ce Traian Băsescu, cel mai informat președinte, habar nu avea de nimic.
Pentru a-i astâmpăra neliniștile lui Traian Băsescu despre echilibrul dintre drepturi cetățenești, viață privată și securitate națională, îl înștiințez că acest echilibru va fi decis în Parlament.
Cristian Bușoi Prim-vicepreședinte PNL
|