Liberalii întârzie nominalizarea oficială a unui candidat pentru Primăria Capitalei. PSD amână decizia, așteptând mutarea principalului adversar. Nici partidele mici nu s-au hotărât. Tăriceanu, poate da, poate nu, în funcție de jocurile pentru șefia Senatului, UNPR se concentrează pe sectoarele unde are șanse, iar Băsescu-MP e omul mișcărilor surpriză, un eufemism pentru inconsecvența și oportunismul unui combinator consacrat.
În schimb, foștii susținători din mass media ai lui Traian Băsescu sunt extremi de vocali împotriva primului politician care s-a angajat în cursă: candidatul organizației PNL București, Cristian Bușoi.
Lor li se alătură foștii pedeliști din PNL (de aceea Bușoi are sprijin la Capitală, unde PDL aproape a dispărut, dar se confruntă cu probleme la vârful partidului, unde paritatea este de 1:1). Plus o serie de analiști din media și din consultanța politică.
Marile acuze aduse lui Bușoi sunt că nu are carismă și nu știe să facă spectacol. E prea plictisitor și nici nu stă bine în sondaje. Ca de obicei, sunt aruncate și niște insinuări, stil Băsescu și serviciul său de presă: are prea mulți bani, are fini care s-au îmbogățit din afaceri cu statul etc.
După gafa Alinei Gorghiu și după campania negativă lansată de băsiști, cred că un candidat surpriză cu șanse ar fi chiar Cristian Bușoi. De ce?
1. Este exact opusul lui Traian Băsescu. Plictisitor și necarismatic, poate. Cu siguranță, însă, serios, punctual, de cuvânt, politicos. Cu ce s-au ales bucureștenii din carisma lui Traian Băsescu? Cu circ? Până și Circul era să fie retrocedat, alături de Parcul Bordei. Cu un pasaj care a costat mai mult ca un pod peste Dunăre? Dar prin Capitală nu curge nici apa caldă, darmite un fluviu.
2. Este medic, specializat în management sanitar, a condus bine Casa Națională de Asigurări, cu un buget de patru-cinci ori mai mare decât al Capitalei. Fără niciun scandal, fără niciun reproș, cu toată presa portocalie împotrivă. Aș vrea să arate Capitala ca o farmacie de spital, în mandatul unui fost șef la Casa de Asigurări.
3. Este ordonat și îngrijit. Nu cred că un independent ciufulit și cu barba proaspăt nerasă, care nu se poate îngriji de imaginea sa, se va îngriji mai bine de imaginea Capitalei. Chiar dacă acest independent are acum mai multe procente în sondaje, ar fi un dezastru pentru imaginea PNL să sprijine din nou un candidat de împrumut, cum a mai făcut cu Băsescu, de exemplu.
4. Este decis. Un candidat de tipul ”eu nu prea vreau, dar mi-o cere partidul/orașul/țara” mi se pare un ipocrit care va acționa la fel și la butoane. Cred că este timpul să avem un primar care ”și-a dorit mai mult victoria”.
5. Este fără ”scheleți în dulap”. Este SINGURUL candidat care a afirmat tranșant: merg la Capitală. Mai are rost să amintesc de lașitatea celor care fugeau de job-ul lui Oprescu, eliberat cu duba?
6. Este corect. Corect față de public, care află din vreme cine este candidatul. Am văzut ce fac candidații surpriză, scoși din joben în ultimul moment, ca Băsescu sau Oprescu.
7. Este ca și independent. Alina Gorghiu i-a carotat candidatura, încă de anul trecut, când a declarat că nu exclude varianta Nicușor Dan. Iar acum îl lasă la mâna lui Blaga și a strategilor de campanie ARD. Ăia cu ”Repornește inima României”. Doar e medic, ar trebui să se priceapă la așa ceva, nu?
Articol publicat pe dcnews.ro