Putem face multe lucruri – și trebuie să le facem – pentru ca lumea noastră să devină mai puțin consumatoare de energie și să aibă un impact mai mic asupra climei.
SUNT NECESARE REDUCERI!
Trebuie să găsim soluții care să ne ajute să reducem emisiile de gaze cu efect de seră. Pe lângă faptul că acest lucru este bun pentru planetă, este bun și pentru sănătatea noastră (mai puțină poluare), pentru securitatea rezervelor noastre de energie și pentru economie, deoarece creează noi locuri de muncă.
Energia regenerabilă
Un mod în care putem reduce emisiile de gaze cu efect de seră este prin utilizarea într-o proporție mai mare a energiei regenerabile, precum energia eoliană și solară. Acestea oferă o cantitate nelimitată de energie, spre deosebire de combustibilii fosili, care se vor epuiza într-o bună zi. Și, spre deosebire de arderea combustibililor fosili în centralele electrice, generarea de electricitate din surse regenerabile nu produce aproape deloc gaze cu efect de seră.
UE este lider mondial în tehnologiile privind energiile regenerabile, iar numeroase state ale UE generează deja o cantitate mare din electricitatea pe care o folosesc din resurse regenerabile.
Obținerea unei proporții mai mari de energie din surse regenerabile nu numai că reduce emisiile, ci înseamnă și cheltuirea unor sume mai mici pentru cărbunele, petrolul și gazele importate din afara UE. În 2018, aproape 19 % din energia din UE a provenit din surse regenerabile.
Planul este să se majoreze acest procent la 20% în 2020 și la cel puțin 32% până în 2030.
Aspect important
Energia geotermală este plină de posibilități!
Unele țări pot folosi energia stocată sub suprafața Pământului pentru a încălzi conductele, care încălzesc locuințele și apa sau pentru a alimenta un generator să producă electricitate.
Multe centre spa din Ungaria folosesc energia geotermală pentru a încălzi apa pentru activități recreative, iar UE susține în această țară proiecte inovatoare privind energia geotermală.
Reducerea subvențiilor pentru combustibilii fosili
Există un sprijin financiar public considerabil pentru producerea și utilizarea combustibililor fosili, care beneficiază de o finanțare de aproape două ori mai mare decât cea pentru sursele regenerabile. Energia regenerabilă ar fi chiar și mai competitivă, dacă combustibilii fosili ar beneficia de mai puțin sprijin.
Noi idei la orizont
Găsirea unor soluții sustenabile pentru combaterea schimbărilor climatice necesită noi cercetări și descoperiri științifice.
„Orizont 2020”, cel mai mare program de cercetare și inovare care a fost instituit vreodată la nivelul UE, beneficiază de o finanțare de aproape 80 de miliarde EUR, pe perioada 2014-2020, având scopul de a-i ajuta pe cercetători și pe inovatori să dezvolte idei, care ar putea fi aplicate în practică.
O mare parte a acestei finanțări (cel puțin 35 %) va fi direcționată către proiectele privitoare la climă.
UE susține, de asemenea, dezvoltarea unor centrale electrice inovatoare, cu emisii reduse de carbon.
Cumpărături sustenabile
În 2016, orașul Modena din Italia a demarat o colaborare cu consultanții în tehnologia de mediu pentru a renova un mare supermarket, în cadrul unui proiect cu finanțare europeană, în scopul modernizării centrului respectiv, care își propunea să devină mai sustenabil din punct de vedere al mediului.
Datorită soluțiilor inovatoare, precum tuburile solare care direcționează lumina solară directă (și gratuită!) în supermarket, clădirea folosește acum mult mai puțină energie și are costuri operaționale mai reduse.
Energie 100% regenerabilă până în 2030?
În comitatul Kalmar din Suedia, autoritățile locale și companiile energetice colaborează pentru a încerca să transforme regiunea într-o zonă care nu va mai utiliza deloc combustibil fosil, până în anul 2030.
Acest lucru va asigura și dezvoltarea sustenabilă, creând în același timp noi locuri de muncă. Printre acțiunile întreprinse se numără autobuzele care funcționează în proporție de 100 % cu energie regenerabilă, inițiativele de utilizare în comun a autovehiculelor (unele dintre acestea folosesc deja mașini electrice), producerea de combustibil din deșeurile alimentare și obținerea de energie de la centralele solare și eoliene.
SOLUȚIILE SUNT DEJA PE DRUM
sursa: https://ec.europa.eu