Nu este lipsă de patriotism dacă în Parlamentul European critici guvernarea PSDragneaDăncilă, dar o rezoluție a Parlamentului European nu este necesară. Va pune România într-o situație delicată, cu două luni înainte de președinție și va da apă la moară euroscepticilor.
Acreditarea ideii că a critica, în Parlamentul European, o guvernare incompetentă reprezintă lipsă de patriotism este o manipulare. Însă trebuie spus clar că o rezoluție a Parlamentului European referitoare la România nu are sens și nu trebuie sa aibă loc; singurul efect ar fi că ar da apa la moara curentului eurosceptic pe care PSD îl hrănește ca să crească cât mai mare și să-l folosească electoral.
Pentru că a pierdut orice urmă de credibilitate din cauza inepțiilor și matrapazlâcurilor din Justiție, Economie și chiar în raport cu societatea civilă, pe care a tratat-o cu gaze și bastoane, guvernul PSD caută să sporească sentimentele anti-UE, ca să se protejeze de critici.
Imaginea României la Bruxelles, în fața instituțiilor europene și a liderilor europeni, are mult de suferit. Guvernarea PSDragneaDăncilă a reușit o deteriorare a imaginii țării și a încrederii în Guvernul României chiar și în fața grupului politic socialist din Parlamentul European, din care PSD face parte.
Întotdeauna, chiar și în momentele mai tensionate ale relației cu UE, au existat canale de comunicare și un dialog de încredere între liderii din țară și cei europeni; acum această comunicare este gripată, iar vina aparține doar liderilor PSD.
Ideea că UE “ne vrea răul” și că, la o adică, „se poate și fără UE” este o mega-escrocherie, menită să ațâțe și să stoarcă procente electorale din pesimismul și temerile oamenilor față de UE.
Dezbaterea din Parlamentul European nu caută neapărat sancțiuni. Nu aceasta este cheia în care se poartă discuțiile. Și de vină pentru excese sunt atât așa zișii lideri euro-sceptici (care se folosesc altfel bine-merci de fondurile UE) cât și populiștii, care ridică Uniunea în slăvi că să pozeze în progresiști.
Mai multă moderație s-ar cere și s-ar cuveni pentru a fi de un folos real politicii și intereselor României în UE, dar moderația politică a fost îngropată, la București, chiar de către liderii PSD.
Ce se întâmplă acum este că Uniunea Europeană urmărește cu mai multă atenție ca toți membri să respecte nu doar banii de care beneficiază, ci și principii pe care le-au asumat când au intrat în Uniune. Iar acest lucru asta este valabil și pentru Ungaria și pentru Polonia și pentru România sa alte state; principii pe care acum unii, printre care și Guvernul de la București, se fac că le uită, pentru că așa le dictează interesul.
Cristian Bușoi
Europarlamentar, vicepreședinte PNL