Republica Moldova a cerut României sprijinul pentru a achiziționa vaccinuri împotriva COVID -19, dar și Remdesevir, aprobat de Agenția Europeană a Medicamentului pentru tratarea formelor grave ale COVID-19.
Solicitarea a avut loc în cadrul unei întâlniri pe care am avut-o în urmă cu o săptămână la București cu președintele Agenției Naționale a Medicamentelor și Dispozitivelor Medicale din Republica Moldova, Eremei Priseajniuc, și a venit în contextul în care președintele Republicii Moldova anunțase negocieri avansate cu Rusia pentru achiziționarea vaccinului pe care Kremlinul susține că l-ar fi descoperit.
Am promis atunci președintelui Agenției Naționale a Medicamentului că, în calitate de raportor al Parlamentului European pentru Programul de Sănătate al UE și de responsabil al Parlamentului European pentru relația cu EMA, voi solicita comisarului european pentru Sănătate, Stella Kyriakides, sprijinul pentru ca Republica Moldova să primească tratamentele anti-COVID 19 autorizate de Uniunea Europeană.
Într-o scrisoare pe care am adresat-o astăzi comisarului Kyriakides i-am solicitat să îmi comunice în ce măsură poate fi inclusă Republica Moldova în cererea formulată de România către Comisie pentru a obține medicamentul Remdesevir, precum și vaccinurile anti-Covid-19, necesare imunizării populației. Totodată, am adresat comisarului pentru Sănătate rugămintea de a examina posibilitatea ca Republica Moldova să primească sprijin independent de la UE pentru achiziționarea tratamentelor anti-COVID-19.
În cadrul ședinței pe care am avut-o, șeful Agenției pentru Medicamente din Moldova a solicitat autorităților române să examineze posibilitatea includerii Republicii Moldova în cererea lor către Comisie pentru a obține medicamentul cu Remdesevir, precum și vaccinurile anti-Covid-19, necesare pentru inițierea imunizării, în special în grupurile cu risc ridicat: lucrători medicali, persoane în vârstă, persoane cu comorbidități. Acestea fiind spuse și având în vedere circumstanțele și urgența unui răspuns, aș dori să vă rog doamnă comisar să examinați dacă o astfel de solicitare ar fi posibilă și în ce condiții. În același timp, dacă o astfel de solicitare nu ar fi posibilă, vă rugăm să examinați în ce condiții și în ce condiții, o cerere separată și independentă a Republicii Moldova ar putea fi onorată de Uniune, am subliniat în scrisoare.
România s-a înscris în sistemul european pentru vaccinul anti-COVID-19, solicitând UE 10 milioane de doze de vaccin. Vreau să îi asigur și pe cetățenii moldoveni că pot conta pe sprijinul României și al europarlamentarilor români pentru obținerea tratamentului împotriva noului tip de coronavirus. Așa cum am dovedit tot timpul, România este la bine și la greu alături de Republica Moldova. Țara noastră și UE au acordat sprijin cetățenilor moldoveni și autorităților în lupta cu COVID-19, trimițând cantități importante de medicamente și materiale sanitare, chiar de la debutul crizei generată de pandemie. Consider că este necesar să rămânem în continuare aproape de cetățenii din Republica Moldova și să le acordăm tot sprijinul necesar.