Avem nevoie de un colaborare între Parlamentul European și Comisie, care să supravegheze deciziile adoptate în Consiliul de parteneriat privind Acordul Brexit.
În cadrul Comisiei ITRE, pe care o conduc în Parlamentul European, mi-am exprimat îngrijorarea cu privire la rolul autonom pe care Consiliul de parteneriat îl va avea în revizuirea și modificarea Acordului dintre UE și Marea Britanie, cu privire la participarea Regatului Unit la viitoarele programele ale UE, inclusiv Orizont Europa și alte programe gestionate de Comisia ITRE.
Salut, spre exemplu, continuarea cooperării pe care o vom avea în domeniile științei, cercetării și inovării, în special participarea Regatului Unit la Programul Orizont Europa, dar am fi preferat și o participare la Programul de Educație Erasmus +, deoarece beneficiile Orizont Europa nu pot exista fără o educație excelentă.
Salut, de asemenea, integrarea în Acord a unor principii ale proiectării pieței de energie a UE; sper să avem un Acord anual prelungit și după 2026 în acest domeniu și, nu în ultimul rând, salut viitoarea cooperare în materie de securitate cibernetică și colaborarea pentru comerțul digital.
Regret însă faptul că Acordul Brexit pentru cooperare în domeniul energiei nucleare nu face parte din procedura de consimțământ, precum și lipsa unui consens în ceea ce privește aplicarea Regulamentului privind roamingul. Sper totuși că operatorii de servicii pentru telefonia mobilă vor continua să aplice principiul „roaming like to home” atât în UE, cât și în Marea Britanie.
Cristian Bușoi, președintele Comisiei ITRE din Parlamentul European