Cancerul va fi învins de știință! Cercetarea și inovarea trebuie prioritizate și finanțare corespunzător provocărilor uriașe cu care ne confruntăm. Este mesajul pe care l-am transmis astăzi la Conferința “Politici de sănătate pentru cancer în era COVID-19”, la care am participat împreună cu vicepreședintele Comisiei Europene, Margaritis Schinas și comisarul european pentru Sănătate, Stella Kyriakides.
1,3 milioane de europeni sunt răpuși de cancer, iar 3,5 milioane primesc acest diagnostic în fiecare an. Până în 2035 estimările arată că aproape 40% dintre cetățenii UE se vor confrunta cu o formă de cancer. Astăzi situația acesta îngrijorătoare este amplificată de criza medicală. În multe cazuri, screening-ul și diagnosticul au fost îngreunate, la fel și unele intervenții chirurgicale.
Asta nu înseamnă că trebuie să abandonăm lupta, dimpotrivă. Stă în puterea fiecăruia dintre noi să spunem STOP cifrelor alarmante din statistici. 40% dintre tipurile de cancer pot fi prevenite și, datorită științei, multe forme de cancer, depistate în faze incipiente, se vindecă.
La nivel național trebuie să înțelegem importanța Planurile Naționale de Control al Cancerului și să le actualizăm periodic. Avem nevoie de Registre pentru cancer, inclusiv pentru cancerul pediatric. Trebuie să profităm de toate fondurile pe care le avem la dispoziție și să facem investiții pentru a reduce inegalitățile existente pentru stabilirea diagnosticului și ca tratamentul să fie de înaltă calitate pentru toți bolnavii. Pacienții trebuie să aibă aceleași șanse indiferent de țara lor de origine sau de regiunea din care provin. Screening-ul și diagnosticul timpuriu fac adesea diferența dintre viață și moarte. Investițiile în cercetare pentru descoperirea de noi tratamente eficiente și cu efecte adverse minime sunt esențiale și vor salva multe vieți.
Câștigarea luptei împotriva cancerului, în special a cancerului pediatric, este prioritatea mea ca raportor pentru viitorul Program de sănătate al UE. Acest program a fost construit în așa fel încât să ne ofere toate pârghiile pentru a avea succes. La fel, Programul de Cercetare Horizon Europe, cu un buget uriaș pentru următorii șapte ani – 100 de miliarde de euro, care are ca prima misiune lupta împotriva cancerului.