Comisia pentru Industrie, Cercetare și Energie din Parlamentul European a avut vineri o întâlnire de lucru foarte bună cu vicepreședintele executiv al Comisiei Europene pentru Economie, Vladis Dombrovskis.
În calitate de președinte al Comisiei ITRE, am subliniat nevoia redresării urgente a economiei, care nu trebuie să lase pe nimeni în urmă și să funcționeze cu adevărat pentru oameni, păstrând obiectivele strategice Green Deal (Acordul Verde European) și digitalizarea, dar adăugand componente noi, ca investițiile în Sănatate și Cercetare.
În mod special, am subliniat importanța finanțării cercetării, cu un potențial uriaș în a fi motorul recuperării economice și cu un rol esențial în diminuarea impactului viitoarelor posibile crize medicale.
Valoarea pachetului pentru diminuarea impactului economic și social al crizei COVID, finanțări europene plus cele ale fiecărui stat membru, este estimat la 3,4 triliarde de euro, ceea ce înseamnă aproximativ 25% din PIB-ul UE, ne-a indicat vicepreședintele Comisiei pentru Economie, Valdis Dombrovskis. Acești bani nu trebuie investiți în economia de ieri, ci în economia viitorului, în industrii noi care să protejeze mediul, în digitalizare, în dezvoltarea de noi tehnologii, care să permită Europei să obțină suveranitate în domenii cheie, precum industria farmaceutică, spre exemplu.
La fel banii care vin de la Banca Centrală Europeană, instituție care și-a intensificat programele de finanțare și a relaxat temporat politica de garanții. Ei trebuie folosiți pentru un viitor mai bun, capabil să ofere răspunsuri la orice criză, indiferent de natura ei.
În cadrul discuțiilor, vicepreședintele Dombrovkis a subliniat și faptul că Eurogrupul va discuta și despre un nou fond de garanție pan-european pentru BEI. Fondul ar urma să ofere 25 miliarde de euro garanții pentru împrumuturi destinate IMM-urilor din toată Uniunea.
Este clar că ne aflăm într-un moment fără precedent, în care toate țările UE încep procesul de redresare economică și fiecare decizie conteză pentru viitorul nostru. Este important să avem o gândire unitară, iar planurile naționale să fie armonizate cu cele ale Uniunii Europene, pentru că numai așa vom putea salva la timp companii și locuri de muncă, pe scurt economia Europei.