Ce face astăzi Guvernul PSD pentru a obține acordul de a găzdui Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), la București, nu depășește zona de confort birocratic și de autosuficiență. Cu un clip insipid și o informare bleagă, România nu va câștiga Agenția Europeană pentru Medicamente. România trebuie să facă mult lobby și zgomot politic în toate instituțiile politice europene, pentru a avea șansa să mute sediul Agenției Europene pentru Medicamente, de la Londra, la București.
Comisia Europeană va face o evaluare a ofertelor până la finalul lunii septembrie. Termenul este extrem de scurt și de aceea trebuie să mobilizăm, în favoarea României, tot ce înseamnă prezență românească la Bruxelles. În același timp, trebuie să înțelegem contextul politic actual din Uniune: după cutremurul Brexit și declarațiile despre Europa cu două viteze, există o deschidere pentru o recompensare a statelor non-euro, tocmai pentru a demonstra că nu există discriminări și pentru a consolida coeziunea politică. Trebuie exploatată, așadar, oportunitatea politică, iar Guvernul României și Ministerul Integrării trebuie să poarte discuții de mobilizare cu toți europarlamentari români. Un acord minim de acțiune politică în Parlamentul European și în grupurile politice – pentru a crește vizibilitatea candidaturii României – este util în acest moment; iar un astfel de acord se face printr-o discuție cu liderii partidelor din țară, pentru o coerență politică. Și așa demersul politic intern a fost fragmentat de la Guvernul Grindeanu, la Guvernul Tudose și, din păcate, tot ce a reușit Guvernul până acum, nu depășește zona de confort și de previzibil: „avem clip, avem site, Doamne ajută!”. Cu o asemenea atitudine nu vom reuși!
Avem nevoie de mobilizarea a tot ceea ce înseamnă factor politic românesc în instituțiile UE și de un mesaj unitar, care să spună: „România este cel mai potrivit candidat și este bine pentru UE ca Agenția Europeană pentru Medicamente să fie la București”. Ar fi prima dată când România ar „influența” o bucățică din aparatul instituțional european. O „integrare” birocratică, ce ar aduce nu doar un beneficiu politic între statele UE, ci și posibilitate de a fi, decizional, în „buricul târgului”, pe o piață cu 500 de milioane de consumatori.
Cristian Bușoi,
Eurodeputat PNL
Președinte PNL București