Europa trebuie să continue să investească în dezvoltarea surselor de energie nucleară. Energia nucleară este curată, sigură și economică pe timp îndelungat. Mărirea capacităților de energie nucleară ne este necesară pentru a putea spori gradul de independentă energetică al României și al Uniunii Europene în ansamblul ei.
Comisia Europeană împreună cu Republica Cehă în calitate de țară gazdă, a organizat zilele acestea la Praga cel de-al 15-lea Forum European al Energiei Nucleare. A fost un bun prilej de discuții ample între toate părțile interesate despre oportunitățile de investiții în energie nucleară. Sunt onorat de invitația de a vorbi la acest eveniment în calitate de președinte al Comisiei ITRE din Parlamentul European, alături de ministrul Industriei și Comerțului din Cehia, Jozef Síkela, și ministrul Economiei din Slovacia, Karel Hirman. Forumul European al Energiei s-a bucurat și de prezența premierul Cehiei, Petr Fiala și a premierului Slovaciei, Eduard Heger.
Comisia ITRE a susținut încă de la început etichetarea investițiilor în energia nucleară ca fiind ecologice și a înțeles necesitatea și potențialul energiei nucleare pentru tranziția ecologică și securitatea energetică a UE. Mă bucur că după o serie de negocieri, Parlamentul European în ansamblul său a înțeles importanța energiei nucleare în drumul Europei spre independență energetică și a decis ca puterea nucleară să fie adăugată la taxonomia Uniunii Europene pentru activități și investiții durabile începând cu 2023. Vorbim despre o piață a investițiilor durabile de 8 trilioane de dolari, cu condiția ca proiectele să îndeplinească standardele stabilite în taxonomia ecologică. Împreună cu colegul meu din Comisia ITRE, Dan Nica, am depus ieri un amendament la Programul RePowerEU, prin care am cerut ca proiectele eligibile la finanțare din acest program să le includă și pe cele care folosesc energia nucleară.
Datorită celor 103 reactoare nucleare, care funcționează în 13 dintre statele UE, energia nucleară asigură mai bine de un sfert din energia electrică produsă în Uniune. România a ales si ea acest drum. Datorită parteneriatului pe care îl avem cu Statele Unite ale Americii și țări membre ale Uniunii Europene vom reuși să ne mărim capacitatea de producție a energiei nucleare: vom construi la Cernavodă reactoarele 3 și 4 și, în paralel, vom dezvolta SMR-uri, reactoare modulare de mici dimensiuni.
Deloc de neglijat este modul de funcționare în condiții de maximă siguranță a centralelor nucleare. Aceasta depinde în mare măsură de disponibilitatea unui personal înalt calificat și motivat. Avem așadar nevoie de instrumente financiare nu doar pentru construirea unei infrastructuri nucleare sigure și durabile, ci și pentru calificarea la cele mai înalte standarde a personalului care le deservește.
Sunt convins că energia nucleară este esențială pentru securitatea energetică a României și a UE și ne va ajuta să livrăm cetățenilor și industriei energie ieftină, curată și sigură.
Cristian Bușoi, președintele Comisiei ITRE din Parlamentul European