Green Deal este un program ambițios, o provocare imensă pentru toată Uniunea. Până în 2050 ne propunem să avem zero emisii de carbon, cu obiective la fel de ambițioase pentru 2030.
Există o largă susținere astăzi în UE, atât la nivelul instituțiilor europene, cât și la nivelul guvernelor naționale, sectorului nonguvernamental, dar și în industria europeană că aceasta este direcția: a eliminării emisiilor, a reducerii efectelor schimbărilor climatice, a prezervării mediului și a trecetii către o economie circulară. Există o largă susținere în UE pentru obiectivele Acordului de la Paris.
În același timp, sunt încă nenumarate controverse cu privire la durata de timp și la viteza cu care este posibilă schimbarea.
Green Deal poate fi o foarte mare oportunitate pentru economia europeană, care poate deveni lider mondial în domeniul tehnologiilor curate, soluțiilor digitale în domeniul Energiei, a soluțiilor viitorului pentru transport, agricultură și industrie. Există însă și temerea că ne vom pierde competitivatea în economia globală pe termen scurt, că se vor pierde locuri de muncă, că unele industrii vor pleca din Europa către alte continente.
Pentru a evita toate acestea avem nevoie de soluții realiste și de studii de impact solide pentru implementatea Pactului Verde European.
România trebuie să participe activ la acest proces. Trebuie să își definească clar interesele, să își reducă riscurile și vulnerabilitatile și să își maximizeze oportunitățile.