Implicarea preşedintelui României, Klaus Iohannis, în găsirea celei mai bune soluţii pentru salvarea Institutului Cantacuzino este extrem de oportună. E nevoie de un efort susţinut şi unitar pentru a stopa declinul acestei instituţii, cauzat de lipsa de preocupare, dar şi de lipsa de viziune și de implicare a guvernanţilor.
Dispariţia unui asemenea institut de prestigiu este de neconceput. În perioada următoare, toţi factorii de decizie implicaţi au obligaţia de a răspunde prompt, cu seriozitate şi prin documentare temeinică demersului preşedintelui de a media găsirea unei soluţii viabile pe termen lung. Nu trebuie să se mai piardă niciun moment, pentru că situaţia Institutului şi a oamenilor de acolo este dramatică.
În primul rând, ar trebui pusă în aplicare legislația existentă care prevede finanțarea Institutului pentru producerea de vaccin antigripal necesar sistemului public de sănătate. În plus, ar trebui, așa cum a declarat și Președintele României, ca Ministerul Sănătății să finanțeze corespunzător activitățile de sănătate publică efectuate de Institut.
Am convingerea că, pe termen mediu și lung, Institutul poate deveni chiar un jucător regional pe piața vaccinurilor, mai ales dacă vom găsi un partener internațional serios care sub brandul Cantacuzino și în strânsă colaborare cu excelenții specialiști de acolo – care riscă însă sa plece dacă situația dramatică de acum se prelungește – să producă vaccinuri ce pot fi exportate în Europa Centrala și de Est.
Domnule Victor Ponta, Guvernul dumneavoastră este interesat să salveze acest institut și locurile de muncă de acolo? Dacă da, atunci răspundeţi cu seriozitate şi responsabilitate iniţiativei preşedintelui României. Institutul Cantacuzino, care are chiar potenţialul de a deveni un jucător regional în domeniul vaccinurilor, trebuie ajutat să-şi reia activitatea la maximă capacitate.
Sursa: Liberalul de Arges