Alocarea bugetară pentru Sănătate în 2018 dă măsura distrugerii care va continua în domeniul Sănătății din cauza lipsei resurselor, a dezinteresului pentru investiții și absenței unei gândiri despre acțiuni prioritare.
1. Nu există o gândire care să sprijine construcția și dezvoltarea infrastructurii sanitare. Creșterea firavă este direcționată strict pe acoperirea creșterilor salariale.
2. Se confirmă că promisiunile din campanie au fost mincinoase: spitalele regionale și marele spital – cu 2500 de paturi şi 3000 de medici promis de Liviu Dragnea nici măcar nu sunt bugetate pe credite de angajament.
3. Accesul la medicamente va rămane deficitar. Nu se alocă nimic pentru spitale în ceea ce privește medicamentele și materialele sanitare.
4. Programele de sănătate: oncologia, hemofilia, boli rare etc. sunt subfinanțate și nu se alocă nimic în plus pentru medicina de familie.
PNL va depune amendamente, deși, după cum s-a dovedit, PSD a transformat dezbaterea parlamentară într-un simulacru de dezbatere, o chestiune formală care consființește, în fapt, propunerile majorității parlamentare.
Considerăm că se impun de urgență următoarele modificări în ceea ce privește alocarea pentru 2018 în domeniul Sănătății:
1. La capitolul privind transferurile de capital, PNL propune o creștere de la 27 milioane la 250 milioane RON – măcar la nivelul anului 2016.
Justificare: spitalele din România suferă din pricina lipsei dotărilor minimale și a lipsei reparațiilor necesare desfășurării actului medical în condiții decente.
2. Bugetarea de urgență a celor 5 spitale regionale, altele decât cele 3 finanțate din fonduri europene, care nici măcar acestea nu sunt considerate o prioritate de actualul Guvern.
Justificare: în programul de guvernare, PSD a promis construirea a 8 spitale regionale, 3 pe fonduri europene. Nu numai că nu s-au construit, dar cele fără fonduri europene nici măcar nu se bugetează prin credite de angajament.
3. Creșterea alocării pentru medicamente pentru boli cronice în programele naționale de la 3,099 mld RON la 3,2 mld RON. Sursa: creșterea bugetului general CNAS.
Justificare: în cadrul programelor naționale de Sănătate există exemple clare de acces necorespunzator la tratament (mai ales la oncologie, boli rare și hemofilie), cu liste de așteptare pentru unele tratamente.
4. Creșterea bugetului alocat medicinei de familie de la 1,769 mld RON, la cel putin 2 mld RON la începutul anului, cu menținerea ca prioritate de creștere ulterioară la rectificarile bugetare.
Sursa cresterea bugetului general CNAS.
Justificare: medicii de familie nu au primit nicio creștere semnificativă în condițiile în care sunt sufocați din punct de vedere financiar și birocratic; medicina de familie trebuie sprijinită pentru a degreva spitalele de acele cazuri care pot fi tratate în medicina primara și medicii de familie trebuie încurajați să desfășoare activități de informare și prevenție.
5. Creștere bugetului alocat asistenței medicale clinice de la 1,012 mld RON, la 1,25 mld RON. Sursa : creșterea bugetului general CNAS.
Justificare: medicina clinică în ambulatoriu trebuie mai bine finanțată și dezvoltată pentru a putea rezolva o bună parte din cazurile care, astăzi, în mod nejustificat, aglomerează spitalele.
Cristian Bușoi
Vicepreședinte PNL domeniul Sănătate, Muncă, Familie și Protecție Socială