Cu 540 de voturi pentru, Parlamentul European a adoptat aseară Certificatul UE COVID-19, care va garanta libera circulație a cetățenilor europeni în interiorul Uniunii. Documentul, care va fi disponibil în formă digitală sau tipărită, va certifica că o persoană a fost fie vaccinată împotriva noului coronavirus, fie a primit un diagnostic negativ după un test recent sau s-a recuperat după COVID-19 și are anticorpi. Cei care dețin un certificat UE COVID-19 nu se vor supune unor restricții suplimentare de călătorie, cum ar fi carantina sau autoizolarea. Este important să subliniem însă că certificatele nu vor putea fi utilizate ca documente de călătorie și nici nu vor reprezenta o condiție pentru exercitarea dreptului la libera circulație.
Pentru a evita o posibilă discriminare împotriva celor care nu au fost vaccinați, țările UE trebuie să se asigure că efectuează teste de diagnostic universale, ușor accesibile și gratuite. Aceasta este solicitarea pe care am făcut-o, de altfel, și ieri de la tribuna Parlamentului European. Testarea este o componentă cheie a strategiei menite să stimuleze redresarea economică și să permită funcționarea normală a activităților, mai ales cele educaționale și sociale. În unele state membre, prețul testelor PCR este foarte mare, iar acest lucru îi afectează, în special, pe tineri care nu au avut prioritate la vaccinare și nici nu au posibilități financiare pentru a se testa atunci când au nevoie. În acest sens, invit Comisia să convingă și să susțină statele membre pentru pune la dispoziția cetățenilor teste gratuite pentru obținerea Certificatului UE COVID-19.
Trebuie să ne asigurăm, de asemenea, că statele membre acceptă certificate de vaccinare emise în alte state membre pentru persoanele vaccinate cu serurile aprobate de Agenția Europeană a Medicamentelor din UE: Pfizer / BioNTech, Moderna, AstraZeneca și Johnson&Johnson.
Pentru a preveni frauda și falsificarea, Certificatele vor fi securizate cu sigilii electronice. Datele cu caracter personal nu vor putea fi stocate în statele membre de destinație și nu va fi creată nici o bază de date centrală la nivelul UE.
Urmează acum ca Parlamentul și Consiliul să înceapă negocierile pentru un Acord privind acest document înainte de începerea sezonului turistic estival. Am încredere că discuțiile se vor derula rapid și iar mobilitatea în scopul călătoriilor, fie că sunt în interes de serviciu sau în scop turistic, nu va mai fi limitată.
Cristian Bușoi, președintele Comisiei ITRE din Parlamentul European