În contextul misiunii în Cehia a Comisiei ITRE, pe care o conduc în Parlamentul European, am participat, astăzi, la Praga, la o întâlnire cu conducerea Agenției Uniunii Europene pentru Programul Spațial (EUSPA). Misiunea principală a EUSPA este să implementeze Programul Spațial al UE (eSpace) și să furnizeze servicii fiabile și sigure legate de spațiu, cu maxime beneficii pentru cetățeni, companii și instituțiile din statele UE. EUSPA stimulează creșterea economică bazată pe inovare și contribuie la siguranța cetățenilor UE și la securitatea Uniunii și a statelor sale membre, consolidând, în același timp, autonomia strategică a UE.
În discuțiile pe care le-am avut cu directorul executiv al EUSPA, Rodrigo Da Costa, și cu conducerea Agenției am reiterat sprijinul Comisiei ITRE pentru proiectele strategice ale EUSPA: GALILEO – sistemul global de navigație prin satelit al Europei, care oferă date de poziționare globală extrem de precise, COPERNICUS – cel mai avansat sistem de observare a planetei din lume, EGNOS – care pune la dispoziția utilizatorilor din sectorul aerian, maritim și terestru din întreaga UE servicii de navigație sigure, de importanță esențială. Am discutat, de asemenea, despre implicarea ITRE în proiectul Comisiei Europene, care pregătește lansarea unei constelații de sateliți pentru furnizarea de internet de mare viteză în zonele în care infrastructura terestră nu poate ajunge.
Programul de spațiu al Uniunii Europene, eSpace, pentru care comisia ITRE a fost responsabilă din partea Parlamentului European, contribuie la crearea de locuri de muncă, încurajează cercetarea și inovarea, promovează industria și tehnologia digitală și joacă un rol esențial în redresarea economică, în urma crizei provocate de pandemie. eSpace va oferi oportunități atât cetățenilor, cât și IMM-urilor și industriei europene de spațiu, pe care le va ajuta să fie mai competitive pe piața internațională.
Spațiul este foarte important pentru viitor, fiind esențial pentru digitalizarea economiei europene. Mixul dintre datele spațiale și tehnologiile digitale oferă oportunități semnificative, care pot deschide numeroase posibilități de afaceri pentru toate țările UE și vor ajuta la atingerea obiectivelor pe care ni le-am asumat la nivel european: de la utilizarea pe scară largă a Inteligenței Artificiale și Internet of Things, până la Green Deal și tehnologia 5 și 6 G.
Sper ca și companiile și organizațiile românești în domeniul spațiului să fie active și să țină seama de toate oportunitățile pe care le au prin Programul European dedicat spațiului. Datele satelitare au devenit, astăzi, esențiale pentru modul în care trăim, lucrăm și relaționăm.
Cristian Bușoi, președintele Comisiei ITRE din Parlamentul European