Salut setul de măsuri adoptat astăzi de Comisia Europeană care vine să sprijine populația și companiile în fața valului de scumpiri de pe piața energiei.
Măsurile prezentate de comisarul pentru Energie, Kadri Simson, pe care UE și statele sale membre le pot lua imediat sprijină consumatorii vulnerabili și companiile europene de forța tsunamiului creșterii prețurilor.
La invitația mea, comisarul pentru Energie, Kadri Simson, va fi prezentă, mâine la ședința Comisiei pentru Industrie, Cercetare și Energie pe care o conduc în Parlamentul European, unde vom discuta pe larg fiecare punct din măsurile prezentate astăzi, astfel încât să ne asigurăm că și companiile și cetățenii sunt bine protejați în fața creșterii prețurilor.
Ne aflăm în fața unei situații excepționale, fără precedent, care a primit un răspuns imediat în acord cu nevoile urgente ale consumatorilor, dar și cu obiectivele și țintele din Pactul Verde pe care ni le-am asumat la nivel european.
Pentru protejarea imediată a consumatorilor și companiilor vom beneficia de sprijin de urgență pentru venituri acordat consumatorilor casnici, ajutoare de stat pentru întreprinderi și reduceri specifice în materie de taxe și impozite. Comisia a anunțat că va sprijini, de asemenea, investițiile în energia din surse regenerabile și în eficiența energetică, va examina posibilele măsuri privind stocarea energiei și achiziționarea de rezerve de gaze naturale și va evalua actuala organizare a pieței energiei electrice. Comisia a anunțat că va investiga eventualele comportamente anticoncurențiale pe piața energiei și va însărcina Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe (ESMA) să consolideze în continuare monitorizarea evoluțiilor de pe piața carbonului. Aceste măsuri ar trebui să poată fi ajustate cu ușurință în primăvară, când se preconizează că situația se va stabiliza.
Criza actuală a atras atenția și asupra importanței stocării pentru funcționarea pieței gazelor naturale din UE. În prezent, UE dispune de o capacitate de stocare de peste 20 % din consumul său anual de gaze, dar nu toate statele membre au instalații de stocare, iar utilizarea acestor instalații și obligațiile de a menține stocuri variază de la un stat membru la altul. De asemenea, dezvoltarea capacității de stocare a energiei pentru a sprijini creșterea ponderii surselor regenerabile de energie, care este tot mai mare, inclusiv a bateriilor și a hidrogenului este una dintre măsurile menționate de Comisie pe termen mediu și lung.
O altă măsură pe termen mediu pentru evitarea unei noi crize o reprezintă revizuirea Regulamentului privind securitatea aprovizionării, care să asigure o utilizare mai bună și o funcționare mai bună a stocurilor de gaze în Europa. Nu în ultimul rând, Comisia ia în calcul înființarea unor noi grupuri regionale transfrontaliere în domeniul gazelor naturale care să analizeze riscurile din acest sector și să ofere consiliere statelor membre cu privire la elaborarea planurilor lor naționale de acțiune preventivă și de urgență.
Cristian Bușoi, președintele Comisiei ITRE din Parlamentul European
Foto: Arhivă