Lipsa standardizării datelor de sănătate este un obstacol major pentru interoperabilitatea acestora. Pentru ca datele de sănătate să fie utile în diferite sisteme este esențial să stabilim reguli și standarde interoperabile și comune. Aceasta înseamnă că datele ar trebui să poată fi schimbate fără probleme între diferite sisteme de sănătate, indiferent de platforma sau software-ul utilizat.
Ca raportor pentru dosarul „Spațiul european de date privind sănătatea” (EHDS) am prezentat astăzi, în Comisia ITRE pe care o conduc în Parlamentul European, proiectul de aviz.
Disponibilitatea datelor de sănătate transfrontaliere poate îmbunătăți în mod semnificativ îngrijirea pacienților și poate contribui la politici de sănătate mai eficiente la nivel european și ar duce la beneficii reale pentru pacienți, profesioniști din domeniul sănătății și statele membre UE în ansamblu.
Implementarea prudentă a GDPR este necesară pentru a evita restricțiile inutile pentru cercetarea în sănătate și schimbul de date. EHDS va fi cu siguranță un instrument esențial în gestionarea și partajarea datelor de sănătate în Uniunea Europeană. Este important să ne asigurăm ca schimbul să face într-un mod care să respecte confidențialitatea și drepturile pacienților.
În calitate de responsabil al Parlamentului European în relația cu Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA), înțeleg că aceasta și alte autorități de reglementare, cum ar fi ECDC și agențiile naționale pentru medicamente, trebuie să fie tratate diferit față de toți ceilalți utilizatori de date din EHDS. Propunerea prevede deja acest lucru prin recunoașterea nevoilor autorităților de reglementare, cum ar fi evaluarea de reglementare robustă și accelerată a noilor medicamente cu scopul de a le pune la dispoziție pacienților, precum și instrumente și procese îmbunătățite disponibile pentru a monitoriza siguranța și eficacitatea medicamentelor.
Consider că EHDS ar trebui să se bazeze pe legislația deja existentă, cum ar fi Legea privind guvernanța datelor și Actul privind datele. Acestea oferă o bază solidă pentru guvernanța și gestionarea datelor de sănătate și ar trebui să lucrăm pentru a ne alinia eforturile la prevederile acestora. Ne asigurăm astfel că atât colectarea, cât și prelucrarea și utilizarea datelor de sănătate sunt efectuate responsabil, transparent și în siguranță.
Cristian Bușoi, președintele Comisiei ITRE din Parlamentul European