Rezistența antimicrobiană (AMR) reprezintă o amenințare tot mai mare la adresa sănătății publice la nivel mondial, care nu mai are un impact doar asupra oamenilor,
ci asupra fiecarui organism viu, de la animale la mediu, și începe să aibă si un impact economic sever asupra societății noastre.
Rezistența antimicrobiană (AMR) a crescut în întreaga lume pentru agenții patogeni bacterieni.
Se estimează că, la nivel global, 10 milioane de persoane vor muri în fiecare an din cauza rezistenței antimicrobiene până în 2050.
Una dintre principalele cauze ale rezistenței antimicrobiene este utilizarea necorespunzătoare a antimicrobienelor, inclusiv a antibioticelor și, în special, utilizarea lor sistematică și excesiva.
O altă cauză ar fi saracia si igiena precara din multe locuri, atât din spitale cât și in comunitate, ceea ce favorizează diseminarea organismelor care prezintă rezistență.
În ultimii ani, in Parlamentul European, mi-am arătat în mod continuu îngrijorările in privinta rezistentei antimicrobiene inca din 2015, când Parlamentul European a adoptat o rezoluție importantă privind „Sănătatea mai sigură în Europa: îmbunătățirea siguranței pacienților și combaterea rezistenței antimicrobiene”, a carui raportor alternativ am fost. Anul trecut, Comisia și-a adoptat Planul de acțiune: Un plan european de acțiune în domeniul sănătății împotriva rezistenței antimicrobiene, iar în PE lucrăm pe această temă. Cu câteva zile în urmă am avut dezbaterea în cadrul Comisiei ITRE, iar în februarie-martie ENVI va avea dezbateri pe marginea acestui subiect.
Avizul ITRE la strategia propusa de Comisie se concentrează asupra instrumentelor de finanțare existente pentru inovare în cadrul Orizont 2020 și recunoaște necesitatea de a spori finanțarea pentru cercetare și inovare în epidemiologie și imunologie. Am de asemenea, dezvoltarea unor forme diferite de stimulente durabile pentru a sprijini inovarea, si am depus amendamente în sensul încurajării în continuare a parteneriatelor public-privat pentru promovarea inovării în următorul FP9 (Program cadru pentru Cercetare si Inovare)
Bolile legate de sărăcie și cele neglijate (cum ar fi SIDA, tuberculoza și malaria), care se răspândesc rapid datorită rezistenței și lipsei tratamentului adecvat, devin din ce în ce mai provocatoare.
Una dintre intrebarile la care am incercat sa gasim raspuns a fost: Cum ar trebui să abordăm AMR ca o amenințare pentru sănătatea publică? Am concluzionat ca avem nevoie de o abordare multisectorială a acestei provocări și am solicitat Comisiei prin reprezentatul prezent să susțină și să încurajeze dezvoltarea de noi antibiotice, a vaccinurilor eficiente, care reprezintă o măsură de prevenire foarte bună și importantă – sustin intai preventia și numai atunci când acest lucru nu funcționează interventia cu antimicrobiene.
Ne confruntăm cu o diferență crescândă între rezistența antimicrobiană și dezvoltarea de noi antibiotice și introducerea lor în practica clinică, si trebuie sa gasim un echilibru intre a stimula cercetarea si inovarea si disponibilitatea agentilor noi antimicrobieni.