Uniunea Europeană este hotărâtă să își îndeplinească obiectivul de eliminarea a emisiilor de gaze cu efect de seră și de a le oferi tuturor cetățenilor energie din surse sigure, la prețuri accesibile. Fiecare țară contribuie la atingerea acestor ambiții, iar planurile naționale trebuie să stimuleze investițiile private necesare în acest sens.
La ședința Comisiei pentru Industrie și Energie din Parlamentul European – ITRE – pe care am condus-o astăzi, am avut-o invitată pe Ditte Juul Jørgensen, director general al Departamentului pentru Energie al Comisiei Europene. Domnia sa a subliniat că specialiștii Comisiei orientează deja statele membre către investiții în energiile regenerabile necesare atât pentru atingerea obiectivelor de climă, cât și pentru recuperea după criza sanitară și a făcut un apel către toate guvernele UE pentru o mai strânsă colaborare cu Comisia pe acest subiect. O bună parte din fondurile alocate prin Bugetul Multianual al UE și Mecanismul Next Generation EU vor merge către investiții în Energie și vor acoperi 100% obiectivele de climă pe care le avem, a subliniat repezentantul DG Energie în discuția pe care am avut-o la Comisia ITRE.
Un alt punct important pe agenda Comisiei de astăzi a fost prezentarea studiul privind „Bugetul și nevoile de personal ale Agenției pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare din Domeniul Energiei. (ACER)”, realizat de compania independentă Trinomics. Studiul a relevant faptul că ACER are nevoie de majorarea capitalului și a personalului pentru a-și putea organiza eficient misiunea pe care o are. Rolul ACER este de a facilita cooperarea dintre autoritățile naționale de reglementare în domeniul energiei.
În calitate mea de președinte al ITRE și de raportor al ITRE pentru bugetul pentru 2021 voi depune toate eforturile pentru ca nevoile pe care le are ACER, evidențiate în studiul prezentat astăzi, să fie votate în mini-plenara de luna viitoare din Parlamentul European.