În urmă cu mai puțin de o oră s-au încheiat negocierile dintre Parlamentul European, Comisia Europeană și Consiliul UE pentru activitarea, regulamentul și competențele noului Centru de Cercetare pentru Securitate Cibernetică (ECCC).
A fost o onoare pentru mine să conduc aceste negocieri ca președinte al Comisiei pentru Industrie și Cercetare și ca român, cu atât mai mult cu cât noul Centru va avea sediul în România, la București.
Regulamentul pentru Centrul de Cercetare pentru Securitate Cibernetică va fi publicat în Monitorul Oficial al Uniunii Europene și imediat apoi umează procedurile pentru organizarea efectivă a Centrului și recrutarea personalului.
Am toată încrederea că acest nou hub pentru cercetare, tehnologie și inovare va funcționa la capacitate maximă cel târziu la finalul anului viitor și va întări securitatea cibernetică a Uniunii Europene.
ECCC va funcționa distinct de ENISA, Agenția oficială a Uniunii Europene pentru Securitatea Rețelelor și Informațiilor și va avea sarcina de a finanța noi cercetări în materie de securitate cibernetică, de a oferi sprijin financiar și asistență tehnică pentru întreprinderile noi și pentru IMM-uri și, nu în ultimul rând de a promova standardele europene de securitate cibernetică.
Este extrem de important de subliniat faptul că, în cadrul Programului Digital Europe, securitatea cibernetică va primi mai mult de 2 miliarde de euro din bugetul pentru următorii șapte ani, 2021-2027.
Decizia luată prin vot ca Centrul de Cercetare pentru Securitate Cibernetică să aibă sediul la București reprezintă un succes al diplomației românești și o dovadă clară de apreciere și respect pentru speciaștii români în securitate cibernetică și IT.
Cristian Bușoi, președintele Comisiei ITRE din Parlamentul European