În timp ce spaniolii privesc spre iarnă, mulți sunt îngrijorați de modul în care își vor plăti căldura, așa că interesul pentru formele alternative de energie este la mare căutare.
Încălzitoarele pe peleți cu ardere din lemn se dovedesc populare, la fel ca și panourile solare mai ieftine, care pot fi fixate pe acoperiș sau în grădină. A face dușuri mai scurte și a purta mai multe pulovere sunt subiecte fierbinți.
Javier Díaz, președintele Asociației Spaniole pentru Biocombustibili, a declarat că a existat o creștere cu 40% a încălzitoarelor cu biocombustibil din 2021. „A existat o creștere extraordinară a numărului de cazane sau sobe care folosesc biocombustibili solizi, cum ar fi peleții sau rumegușul”, a declarat el pentru Euronews „Fabricile de încălzire pe peleți nu le pot face suficient de rapid, deoarece cererea este foarte de mare. Se lucrează non-stop.”
Diaz a adăugat: „A existat o îndepărtare de sursele de energie din combustibili fosili înainte de actuala criză energetică, dar acum există un boom”.
Analiştii cred că acest lucru se datorează în parte crizei energetice europene şi perspectivei penuriei în cazul în care Rusia va mai reduce aprovizionarea cu gaze ca represalii pentru sancţiunile occidentale asupra invaziei Ucrainei de către Kremlin.
Ca parte a eforturilor Uniunii Europene de a renunța la gazul rusesc, guvernul spaniol a introdus noi măsuri pentru a economisi consumul de energie, de la limitarea încălzirii în clădirile publice la 19 grade Celsius sau restricționarea aerului condiționat la cel puțin 27 de grade Celsius și limitarea luminii în clădiri publice și vitrine.
Madridul a redus, de asemenea, taxa TVA de la 21% la 5% la gaz, împreună cu alte surse de energie precum lemn de foc, brichete și peleți, până pe 31 decembrie.
Spania și Portugalia au convenit cu Comisia Europeană în iunie să implementeze un nou sistem de limitare a prețului gazului și cărbunelui utilizat în producerea de energie, subvenționând temporar costurile cu energie electrică ale centralelor cu combustibili fosili. Așa-numitul „plafon iberic” a dus la o economie de 24,4% la factura medie de energie a familiei în vară, potrivit unui studiu realizat de Esade Business School cu sediul în Barcelona.
În ciuda acestor măsuri, o secetă îndelungată a limitat producția hidroelectrică, astfel încât centralele electrice au ars de două ori mai mult gaz în august decât în aceeași lună a anului trecut, împingând consumul total de gaz al Spaniei cu 4% mai mare, a declarat operatorul de rețea Enagas. Chiar și într-o țară care este binecuvântată cu o medie de 300 de zile de soare în fiecare an, temperaturile scad sub îngheț în unele părți ale țării când se apropie iarna.
Dorind să evite să plătească facturile excesive la energie sau să rămână fără nicio încălzire, spaniolii se pregătesc pentru ce e mai rău. Listele de așteptare de până la nouă luni pentru a cumpăra peleți au fost raportate săptămâna trecută de El Correo, un ziar regional, deoarece oamenii se temeau de lipsa acestora.