Ca producător Gigant de energie, Norvegia se află în fruntea unei crize energetice care a atins noi cote dramatice marți, după presupusul sabotaj al gazoductelor Nord Stream din Rusia din Marea Baltică.
„Cred că, evident, acesta este un moment destul de provocator. Facem tot ce putem pentru a menține securitatea platoului continental norvegian”, a declarat Andreas Bjelland Eriksen, secretar de stat în Ministerul Petrolului și Energiei din Norvegia, pentru Euronews Next.
Aliatul NATO și membru al Asociației Europene de Liber Schimb (AELS), Norvegia, s-a dovedit a fi un colac de salvare pentru Uniunea Europeană, devenind cel mai mare furnizor de gaze naturale al blocului celor 27 de națiuni de la tăierea Rusiei în aprovizionarea cu gaze după invazia sa în Ucraina.
Norvegia a intensificat producția de gaz pentru a satisface cererea europeană și, potrivit lui Eriksen, țara se așteaptă să producă cu 8% mai mult gaz în acest an față de anul trecut.
Înainte de războiul din Ucraina, Norvegia a acoperit aproximativ 20% din cererea de gaze a UE și va furniza în acest an aproximativ 25% din aceasta, potrivit companiei de cercetare Rystad Energy.
Pe 9 septembrie, prim-ministrul norvegian Jonas Gahr Støre a avertizat împotriva plafonării prețului gazului norvegian vândut UE, deoarece a spus că nu va rezolva problemele energetice ale blocului, potrivit ziarului norvegian Verdens Gang (VG).
Dar Eriksen este ferm că Norvegia și Comisia Europeană au o relație puternică.
„Cred că avem un dialog strâns cu Comisia, dar cred că putem fi sinceri că nu există măsuri ușoare și rapide pe masă”, a spus el.
„Tipul de provocare evidentă din cauza lipsei de energie din sistem nu este rezolvată prin măsuri pe termen scurt.
„Și vrem să fim un partener de dialog constructiv pentru UE în viitor. Dar este dificil să găsim măsurile care pot ajuta în această criză actuală”.