O dovadă clară de batjocorire a banului public o reprezintă ceea ce s-a întâmplat la spitalele Gomoiu și Foișor.
Lucrările la ambulatoriul de la spitalul ”Victor Gomoiu”, proiect în valoare de 10,5 milioane de lei, au început în anul 2012, iar vechea administrație promitea că în primăvara anului 2015 ambulatoriul va fi pregătit să primească pacienți. Lucrările nu sunt finalizate nici până astăzi.
Mai mult decât atât, într-un raport al Direcţiei Management Proiecte şi Finanţări Externe (DMPFE) privind proiectele finanţate prin POR 2007-2013 se arată că ambulatoriul Spitalului Gomoiu nu a fost prevăzut cu un plan pentru utilități, nu există o ghenă ecologică pentru deșeuri menajere și deșeuri spitalicești, nu există căi de acces cu mașina sau alei și nici nu au fost create cele 12 noi locuri de muncă (6 pentru medici, 6 pentru asistente), condiție pentru accesarea banilor europeni, necesari derulării proiectului.
Dincolo de toate aceste nereguli, o altă dovadă a lucrului făcut de mântuială o reprezintă faptul că administrația de stânga a decis să modernizeze o clădire aflată la 1,3 kilometri distanță de Spitalul Gomoiu, deși Spitalul dispune și de un alt ambulatoriu în imediata vecinătate a unității medicale, ambulatoriu aflat în administrarea PMB.
Administrația pesedistă nu a aruncat pe apa sâmbetei doar banii externi, ci și fonduri din bugetul PMB. Aproape 215 milioane de lei au fost blocate în extinderea Spitalului Victor Gomoiu, lucrare finalizată doar în proporție de 70%, deși termenul stabilit a fost luna martie a anului trecut.
O rețetă identică de irosire a banilor publici a fost folosită și în cazul Spitalului Foișor. Pentru proiectul “Reabilitarea, modernizarea și echiparea ambulatoriului integrat al Spitalului clinic de ortopedie Foișor” s-a obținut o finanțare externă de 22 milioane de lei, fonduri nerambursabile.
Nepăsarea și lipsa de responsabilitate au făcut ca acești bani să se piardă integral. Și mai îngrijorător este faptul că autorizaţia sanitară de funcţionare a ambulatoriului Foişor expiră în prima parte a anului 2016 și nu mai poate fi prelungită, conform raportului DMPFE. În același document se mai arată că Spitalul Foişor nu poate funcţiona în lipsa ambulatoriului. Mai mult decât atât, potrivit unor informații primite de la ASSMB, municipalitatea este acum în situația în care trebuie să returneze, din surse proprii, echivalentul a 300.000 de euro, bani folosiți deja pentru acest proiect nefinalizat.
Ca și în cazul ambulatoriului de la Spitalul Gomoiu, nici pentru ambulatoriul Spitalului Foișor nu a existat un plan pentru utilități. Procedura de achiziţie a contractului de execuţie lucrări, furnizare echipamente medicale și mobilier a fost anulată din cauza erorilor proiectului tehnic și a unor neconcordanțe din oferta financiară. Din comisia de evaluare a proiectului nu au făcut parte nici reprezentanţi ai Direcţiei de Achiziţii Publice și nici specialiști cu expertiză în domeniul echipamentelor medicale.