Comisia pentru Industrie, Cercetare și Energie a Parlamentului European și Comisia pentru Energie, Locuințe și Servicii de utilități din cadrul Radei Supreme a Ucrainei au emis o declarație comună cu privire la evoluțiile recente din sectorul energetic legate de și cauzate de războiul neprovocat și nejustificat al Federației Ruse împotriva Ucrainei. Acest document a fost întocmit în urma sesiunii comune ale celor două Comisii.
Noi, Comisia pentru industrie, cercetare și energie a Parlamentului European și Comisia pentru energie, locuințe și utilități din Rada Supremă a Ucrainei, am emis următoarea declarație comună cu privire la evoluțiile recente din sectorul energetic legat de față de și cauzat de războiul neprovocat și nejustificat al Federației Ruse împotriva Ucrainei.
„Rămânem ferm dedicați susținerii independenței și unității teritoriale a Ucrainei, nerecunoscând ocuparea teritoriilor ucrainene, începând cu 2014, inclusiv Crimeea. Împărtășim înțelegerea comună că Ucraina are dreptul inerent de a-și proteja, revendica și proteja integritatea teritorială și își afirmăm dreptul de a răspunde eficient la orice acte de terorism comise de agresor.
Reziliența sectorului energetic al Ucrainei în mijlocul potențialelor atacuri rusești și al agresiunii în curs de desfășurare.
Condamnăm cu fermitate atacurile deliberate ale Federației Ruse asupra infrastructurii energetice a Ucrainei, care au dus deja la moartea a sute de oameni și la mizeria a milioane de oameni.
Prin urmare, susținem furnizarea de ajutor militar, financiar și umanitar Ucrainei, inclusiv echipamente energetice (transformatoare de putere, substații, cabluri, întrerupătoare, comutatoare, generatoare de energie, depozite de energie etc.) care ar ajuta la rezistența și oprirea atacurilor și agresiunii în curs.
Solicităm tuturor autorităților și instituțiilor respective să faciliteze și să accelereze creșterea capacității de interconectare și comercializare pentru importurile de energie electrică din UE în Ucraina până la nivelul de cel puțin 2 gigawați, pentru a spori reziliența sistemului energetic al Ucrainei în timpul unor posibile atacuri cu rachete și drone, precum și pentru a asigura alimentarea continuă cu energie electrică a consumatorilor în cazul unor posibile pene de curent.
Subliniem rolul crucial al tranziției verzi a Ucrainei și al descentralizării rețelei electrice pentru a-i spori reziliența și durabilitatea. Susținem avansarea energiei regenerabile în Ucraina, cu scopul de a aduce producătorii și consumatorii mai aproape unii de alții, asigurând o aprovizionare fiabilă în timpul războiului și contribuind la realizarea neutralității climatice pe termen lung.
Integrarea europeană a sectorului energetic al Ucrainei
Solicităm facilitarea obținerii de către operatorul ucrainean de transport și sistem Ukrenergo a calității de membru cu drepturi depline la ENTSO-E, ceea ce va permite Ucrainei să utilizeze întregul potențial al cooperării aprofundate dintre OTS europeni și ucraineni.
Susținem integrarea europeană a pieței ucrainene de energie electrică, care va duce la beneficii economice notabile pentru economiile naționale, extindem capacitățile de interconectare în cadrul rețelei europene, sporim securitatea energetică și accelerăm tranziția verde în Europa, promovăm dezvoltarea unor reguli și principii transparente de funcționare a pieței energiei electrice în Ucraina.
Solicităm sprijinul tuturor autorităților și instituțiilor relevante pentru a promova în mod activ creșterea capacităților de producție a biogazului, biometanului și hidrogenului verde în Ucraina, facilitând în special posibilitatea importului de biometan ucrainean pe piețele UE prin utilizarea infrastructurii actuale de conducte de gaz.
Sancțiuni energetice ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina
Reafirmăm importanța sancțiunilor energetice ca instrument crucial pentru a reduce eforturile financiare ale Rusiei în continuarea războiului împotriva Ucrainei.
Având în vedere progresele recente în strategiile Rusiei de evaziune împotriva sancțiunilor, precum și prezența unor lacune și o scădere generală a eficacității mecanismelor de sancțiuni puse în aplicare, solicităm acțiuni care ar trebui să abordeze respectarea sancțiunilor energetice, implicând măsuri de consolidare a poziției de punere în aplicare și alinierea eforturilor între țările coaliției, precum și măsuri de sporire a transparenței tranzacțiilor care nu implică furnizori de servicii de transport maritim din UE, dezvoltarea unor capacități administrative suplimentare pentru aplicarea sancțiunilor.
În urma ocupării continue a centralei nucleare Zaporizhzhia din orașul Energodar, care reprezintă o amenințare semnificativă la adresa securității nucleare pe continentul european și dincolo de acesta, solicităm să se ia în considerare impunerea de sancțiuni împotriva sectorului nuclear al Rusiei și a întreprinderii ruse Rosatom, punerea în aplicare a măsurilor menite să reducă influența Federației Ruse asupra dezvoltării energiei nucleare în Europa, înființarea unor grupuri de lucru pentru elaborarea unor obiective specifice pentru următorii ani, menite să reducă cooperarea cu Federația Rusă și Rosatom.
Subliniem sprijinul nostru pentru abordarea unei probleme îngrijorătoare a creșterii importurilor rusești de GNL și GPL de către membrii UE și subliniem importanța luării unor decizii proactive, inclusiv limitări și restricții asupra importurilor rusești de GNL și GPL, pentru a trece de la importul de combustibili fosili ruși la asigurarea securității energetice europene.”