Cum pot România și UE să își reinventeze industria după criza COVID-19? A fost tema centrală a dezbaterii “Masters of Digital 2021”, la care am participat astăzi ca președinte al Comisiei pentru Industrie, Cercetare și Energie din Parlamentul European.
Datorită digitalizării, până în 2025 ar trebui să reducem emisiile de CO2 cu 26 miliarde de tone. 50% din IMM-uri ar trebui să utilizeze analize Big Data și 30% din industriile europene producătoare ar trebui să valorifice analizele Big Data. Fără colaborare și consens, fără reguli ferme și clare nu vom putea obține însă toate acestea, iar printre prioritățile Comisiei ITRE, pe care o conduc, se numără implementarea obiectivelor asumate prin Green Deal pentru economia verde și tranziția digitală.
Dacă UE va reuși astăzi să stabilească standardele, va avea mâine un atuu puternic și de necontestat pe piețele internaționale. Ne putem maximiza performanțele combinând capacitățile tehnologice și industriale pe care le avem și dezvoltând infrastructura digitală în toate statele membre. UE poate deveni un hub mondial major pentru date, care i-ar oferi oportunități importante.
Agenda noastră trebuie să-și concentreze eforturile asupra sectoarelor strategice pentru a deveni lideri în domenii precum: producția, robotica, comerțul, sănătatea și industriile creative. Pentru aceasta este nevoie ca “Facilitatea pentru conectarea Europei” și “Europa digitală” să primească finanțarea adecvată.
Evenimentul “Masters of Digital 2021” a fost organizat de Digital Europe, care reunește mari companii industriale, precum Schneider-Electric, Siemens, Airbus, Bosch, actori TIC, precum Microsoft și Intel, dar și lideri ai Asociațiilor Comerciale din UE.